Projekt na záchranu vzácného krasce

15. březen 2010

Zavítali jsme na Žatecko, abychom se dozvěděli více o malém a nenápadném brouku, který žije pouze v této oblasti. Dostal jméno Cylindromorphus bohemicus, české pojmenování zatím nemá. Ústecký kraj chce během následujících čtyř let podpořit populaci tohoto velmi vzácného hmyzu. Předložil proto projekt, který bude spolufinancovat Evropská unie.

Podrobnosti o tomto jedinečném druhu, který žije výhradně na Žatecku, nám v rozhovoru poskytl Jan Rothanzl z Odboru životního prostředí Ústeckého kraje.
Brouk Cylindromorphus bohemicus patří do čeledi krascovitých. Velký je 2-4 mm na délku a 0,2-0,2 mm na šířku, zbarvený je olivovězeleně až hnědozeleně.


Jak jste vlastně zjistili, že se tento brouk vyskytuje pouze na Žatecku?
Oslovili jsme odborníky, kteří nám zpracovávali materiály pro koncepci ochrany přírody Ústeckého kraje, v nich byl zmíněn tento brouk. A o endemickém výskytu hovoří i odborná literatura.


Jaká je početnost populace tohoto brouka?
U populací hmyzu se říká, že pokud mají pod tisíc, resp. několik set jedinců, nejsou životaschopné. Dá se tedy říci, že populace tohoto krasce se bude pohybovat asi na podobném počtu.


Ústecký kraj předložil projekt, který by měl zachránit existenci tohoto druhu. V kolika lokalitách bude ten projekt probíhat a jakým způsobem?
Celkem se jedná o šest lokalit. Projekt, u kterého jsme zažádali o dotace, je potom přímo zaměřený na podporu biotopů, na které je ten brouk vázaný. Nejrizikovější je pro něj narůstající obsazení míst náletovými dřevinami a křovinami, hlavní úkol našeho projektu bude tedy tyto dřeviny likvidovat. Projekt je zatím rozpracován na čtyři roky, po které by se měla odkřovit většina potenciálních biotopů na třech lokalitách. Práce, která se každý rok bude provádět, bude monitorována odborným dozorem entomologa.


Budou ty lokality nějak označeny, například pro obyvatele okolních obcí nebo návštěvníky, tak aby bylo zamezeno přístupu na konkrétní místa. Nebo tam bude platit zvláštní režim?
Tři lokality, které budou nejprve v rámci projektu upravovány, jsou zvláště chráněnými maloplošnými územími - přírodními památkami.


Jedná se o lokality Staňkovice, Stroupeč a Žatec. Odkřovení a další úpravy, které budou v násleujících čtyřech letech probíhat, budou stát zhruba 3 milióny korun.

Spustit audio