Ashtonová jede na Blízký Východ ukázat zájem EU o region

Zájem o větší roli v urovnání izraelsko palestinských vztahů jede na Blízký východ ukázat šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Na své cestě má kromě Egypta nebo Sýrie navštívit i palestinská území včetně pásma Gaza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Ashtonová.

Catherine Ashtonová. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Při své první cestě na Blízký Východ se Ashtonová jako vysoká představitelka Unie pro společnou zahraniční politiku setká také s reprezentanty Izraele. Těm asi připomene čerstvé stanovisko blízkovýchodního kvartetu, který Unie tvoří s OSN, Spojenými státy a Ruskem.

Odsuzuje v něm rozhodutí Tel Avivu postavit další obytné domy ve východním Jeruzalémě považovaném za palestinské území. Catherine Ashtonová pravděpodobně také připomene izraelskému ministrovi zahraničí Liebermanovi, jak moc Unii znepokojilo zneužití pasů některých jejích členských států při lednovém atentátu na palestinského předáka v Dubaji.

Nikdo se sice k vraždě nepřihlásil, ale dubajská policie označila za nejpravděpodobnějšího viníka izraelskou tajnou službu.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme