Ministerstvo dopravy chce po vládě 2 miliardy na opravy silnic

Ministerstvo dopravy dnes požádá vládu o dvě a čtvrt miliardy korun na opravy dálnic a silnic první třídy. Tuhá zima způsobila na státních komunikacích škody za 6,5 miliardy korun. Na opravení všech výmolů je ale v rozpočtu Státního fondu dopravy jen 2,7 miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtluky na silnici

Výtluky na silnici | Foto: boskovicko.cz

Pomoci by ale mohla vláda z privatizačních výnosů ministerstva financí. Podle náměstka ředitele fondu dopravy Tomáše Čočka se fond také bude snažit převést peníze na opravy silnic z nějaké dopravní stavby.

„My se rozhodně budeme snažit využít všechny možné rezervy, které by se ukázaly v průběhu roku uvnitř rozpočtu ministerstva dopravy nebo státního fondu. Nicméně škody, na které nebudou prostředky, tak bohužel odstraněny nebudou moci být,“ řekl Čoček.

Letošní zima podle něj ukázala to, že pokud se šetří na opravách komunikací, pak jsou škody výrazně větší. V současné době chybí na opravy zhruba 3,8 miliard korun. „Zvýšené náklady jsou i na údržbu, kde jsme profinancovali 390 milionů víc, než bylo předpokládáno,“ upřesnil Čoček.

Ministr financí Eduard Janota kvůli tomu ale rozhodně nehodlá zvyšovat státní dluh. Řekl to v České televizi. Peníze chce vzít proto rezortům z více než pěti miliard korun, které jim vláda do léta zablokovala.

„Já budu trvat na tom, aby na vrub těchto prostředků se případně navýšily prostředky na rekonstrukce a opravy silnic, ne na vrub nových deficitů. Pokud bude tato filosofie přijata, tak se s rozpočtem nic neděje,“ řekl Janota.

Tomáš Medek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme