Vymáhání dluhů pro VZP mohlo být o polovinu levnější

Dvakrát víc zaplatí Všeobecná zdravotní pojišťovna za pomoc při vymáhání dluhů. Zakázku za 430 milionů má získat sdružení, ve kterém je Advokátní kancelář s podílem bývalého ministra Pavla Němce, exekutor Juraj Podkonický a vymahačská firma BSP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

Radiožurnál zjistil, že VZP vyloučila nabídku jiného uchazeče, který za stejné služby požadoval jen 220 milionů korun. Tento uchazeč neuspěl, protože v anonymní soutěži odevzdal i jedno podepsané CD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vymáhání dluhů pro VZP mohlo být o polovinu levnější

„Z obálky, kterou jsme podávali, jak naše advokátní kancelář, tak společnost Stringdata a společnost Equity Solutions jakožto finanční poradce, se údajně vykutálelo cédéčko s nápisem Stringdata návrh. My jsme to cédéčko chtěli vidět, to nám ale nikdy nebylo ukázáno, pouze nám byla dána jeho xeroxová kopie," popisuje jeden z členů vyloučeného sdružení právník Jan Rudolf.

Společnost CPS consulting, která výběrové řízení pro VZP organizovala, však namítá, že u otevírání obálek byla kompletní porota a všichni viděli, že popsané CD z obálky vypadlo. K soutěžním dokumentům prý do té doby nikdo neměl přístup.

Tendr provázejí nejasnosti

To, že pojišťovna mohla ušetřit 200 milionů, její ředitel Pavel Horák nevnímá, protože uchazeč porušil podmínky řízení.

„Hodnocení nabídek v soutěži o návrh probíhá anonymně. Čili jestliže někdo tu nabídku podepíše, tak je anonymita porušena a ze zákona musí být takový uchazeč vyřazen ze soutěže," říká Horák.

Radiožurnál už dříve upozornil, že tento tendr provázejí nejasnosti. Z interních dokumentů pojišťovny například vyplývá, že není jasné, jestli toto sdružení vymůže pro pojišťovnu skutečně víc peněz než dosud. Už dnes má totiž pojišťovna na vymáhání pohledávek svůj vlastní tým právníků a úředníků.

Právník Jan Rudolf navíc podotýká, že je zarážející, že o stamilionovou zakázku byl jen mizivý zájem. Jakoby všichni předpokládali, že výsledky výběrového řízení jsou předem dané.

„Zarážející na celém výběrovém řízení je, že byť si vyzvedlo zadávací dokumentaci nebo podmínky výběrového řízení asi dvacet jedna účastníků a my jsme počítali, že se přihlásí tak 15 subjektů, tak se přihlásily subjekty tři," soudí právník.

Podle vítězné nabídky má pojišťovna nejprve zaplatit 190 milionů korun za dodání systému pro své úředníky. Jim pak bude vítěz tendru pomáhat po dobu čtyř let. Za to pojišťovna vyplatí zbylých 240 milionů.

O tendr se už začal zajímat antimonopolní úřad. Posuzuje, jestli s pojišťovnou zahájí správní řízení.

Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme