Jaro ožívá!

18. březen 2010

V březnu se k nám spolu s nadcházejícím jarem vrátí tisíce stěhovavých ptáků. Jejich přílet můžete sledovat spolu s projektem Jaro ožívá, který v České republice oficiálně začal 1. března. Projekt je součástí celoevropské kampaně Spring Alive Pro koho je určený prozradí ornitoložka Lucie Hošková z České společnosti ornitologické.

Projekt je určený především pro děti, rodiny a školní kolektivy, ale vlastně pro každého bez ohledu na věk, kdo chce pozorováním ptáků přivítat jaro a oslavit ten fenomén návratu stěhovavých ptáků.


Spring Alive probíhá v současnosti ve 30 zemích Evropy, ale i Blízkého Východu a máme i první africkou zemi – zapojila se Jihoafrická republika. Budeme tedy moci sledovat, jak naši ptáci přilétají z Afriky. Hlavním cílem projektu je přitáhnout děti k pozorování a ochraně ptactva a přes tento jednoduchý projekt jim vysvětlit nutnost mezinárodní ochrany ptáků a poukázat na jedinečný jev ptačí migrace. Jaký je to zázrak, když ptáci absolvují každý rok dlouhou cestu plnou nebezpečí.

K tomto projektu patří také webové stránky www.springalive.net. Co mohou na těchto stránkách návštěvníci najít?
Naleznou tam především množství informací jednotlivých druzích. Druhy, které by měli účastníci pozorovat, jsou čtyři. Jsou to čáp bílý, vlaštovka obecná, rorýs obecný a kukačka obecná. O nich tedy lze nalézt na stránkách množství informací – kdy přilétají, kde je můžeme vidět, jak jsou ohroženy a jak migrují. Nás zajímá první pozorování daného druhu, u kukačky je její přítomnost spíše slyšet než vidět. A na webových stránkách je možné pozorování vložit a potom zkontrolovat pozorování v mapách a tabulkách, kde je vidět, jak se jaro posouvá Evropou.


Takže se jedná o zprávy od dobrovolníků?
Ano, říká se tomu i Citizen Science – jednoduchý projekt, založený na velkém množství dat amatérů. A my potom můžeme tato data vyhodnocovat a hledáme nějaké trendy ve změnách těch příletů, případně jejich souvislost s klimatickými změnami.

Logo


Jakým způsobem se klimatické změny na migraci ptáků projevují?
To je záležitost, která je v současné době poměrně hodně studovaná. Byly publikovány už první výsledky, které říkají, že s globálním oteplováním přilétají ptáci z teplých krajin dříve. To může pro ně znamenat i problém, protože se mohou změnit podmínky na jejich hnízdištích. Například tím, že se otepluje, nemusí být k dispozici hmyz, na který jsou ptáci zvyklí, potože housenky se už vylíhly apod.


Další nebezpečí hrozí ptákům při samotné migraci. Nedávno se objevila v médiích zpráva, že migrující ptáci při tzv. maltské cestě jsou velmi ohroženi. Z jakého důvodu?
Malta, to je opravdu dlouhodobý velký problém. Tam je obrovské množství lovců, lov ptáků je tamním tradičním koníčkem a naprosto se tam nerespektují zákony. Už před dvěma lety byla Malta popohnána k Evropskému soudnímu dvoru za to, že stále dovolovala jarní lov ptáků, což naprosto odporuje evropské legislativě. Na podzim padnul rozsudek, že je to nelegální, že Malta musí jarní lovy zakázat, nicméně, vypadá to, že vláda Malty opět uvažuje o otevření jarní lovné sezóny. K tomu se navíc přidává nelegální lov ptáků, který na Maltě neuvěřitelným způsobem bují, za oběť lovcům tam padají až staticíce ptáků. Jedná se nejen o běžné druhy, často jsou to i dravci, mezi nimiž jsou i velmi vzácné druhy, jako například orel křiklavý nebo poštolka jižní, moták stepní. A další ohrožené druhy, jako třeba aj., zkrátka ohromné množství ptáků , protože tamní lovci doslova pálí po všem, co vidí. Dokonce proti tomu vznikla i petice, kterou organizuje BirdLife Malta, maltská organizace na ochranu ptáků. Petice vyzývá maltského premiéra, aby dodržoval evropskou legislativu. Zájemci se k ní mohou dostat přes webové stránky České společnosti ornitologické (www.cso.cz).


Vraťme se ale k projektu Spring Alive. Poradila byste posluchačům, jak se zúčastnit této kampaně?
Zúčastnit se je velmi jednoduché. Mohou se zúčastnit jednotlivci i celé školní třídy. Jde o to, vydat se do přírody, pozorovat ptáky, poznamenat si, kdy poprvé vidíme zmíněné sledované druhy (čáp bílý, rorýs, vlaštovka a kukačka) a tato první pozorování vložit na webové stránky http://www.springalive.net/.

Ačkoliv už máme zpátky skřivany, špačka, čejky a v průběhu března očekáváme návrat čápů a vlaštovek, většina ptáků přiletí v dubnu. Na začátku května pak dorazí poslední opozdilci.Více informací najdete na webových stránkách projektu.

Spustit audio