Dům romské rodiny v Ostravě zasáhla zápalná láhev

Na romskou rodinu v Ostravě o víkendu zaútočili žháři. K činu došlo pozdě v noci, když její členové spali. Nikdo se při něm nezranil díky pohotové reakci 14-leté dcery, která požár včas uhasila. Nejen její rodiče, ale také sousedé v sociálně problémové lokalitě Bedřiška mají obavy o svou bezpečnost. Útok šetří policejní specialisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domek

Domek | Foto: Michal Schoffer

Další žhářský útok vyšetřují policisté na severovýchodě Moravy. Do domu romské rodiny v ostravské kolonii Bedřiška někdo ze soboty na neděli hodil zápalnou láhev. Incident se obešel bez zranění, policie zatím vyloučila rasový podtext. Láhev vlétla oknem do dětského pokoje, kde spala čtrnáctiletá dívka. Po dopadu na zem se nerozbila, takže hořlavá tekutina se nerozlila a nevzplanula.

Případ vyšetřuje zvláštní tým. Kriminalisté nyní čekají na výsledky expertizy dosud nezjištěné látky a dalších stop.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě žhářského útoku byla s mikrofonem reportérka A. Čánová

Romové žijící v osadě se po incidentu obávají o svou bezpečnost.Sousedé a příbuzní napadené rodiny mají strach. Uvažují dokonce, že v kolonii založí jakousi domobranu. „Mohli zemřít. Terčem útoku jsme mohli být my. Nevíte, žijeme teď ve strachu. Určitě budeme v noci hlídat, bojíme se o děti,“ říká jeden z obyvatelů Bedřišky.

Podle ředitele městské policie v Ostravě Tomáše Landsfelda ale v tuto chvíli není důvod se domnívat, že za útokem stojí extremisté. „Tohoto útoku se mohl dopustit kdokoliv. Lokalita Bedřiška patří k problémovým lokalitám v Ostravě, žije zde sociálně vyloučení skupina obyvatel a samozřejmě to nese problémy ve vzájemném soužití. Přichází v úvahu spoustu dalších motivů, které prověřujeme,“ uvedl Landsfeld na tiskové konferenci.

Na severu Moravy to není první podobný případ. Začátkem května má začít proces se čtyřmi mladíky, kteří jsou obžalovaní z útoku na romskou rodinu ve Vítkově. Při něm tehdy utrpěla těžké popáleniny dvouletá Natálie. Policie muže obvinila z rasově motivované vraždy.

Znovu útok zápalnou lahví

Snad každému, kdo zaznamenal tuto zprávu, se musela vybavit tragická událost z Vítkova z dubna loňského roku. Opět jde o útok zápalnou lahví na domek, ve kterém bydlela romská rodina. Tentokrát ale měli lidé v ostravské osadě Bedřiška větší štěstí, láhev vhozená do okna požár nezpůsobila a nikdo nebyl zraněn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku zápalnou lahví hovořili v Ozvěnách dne ředitel ostravské policie Tomáš Lansfeld a publicista Markus Pápe

Přestože policie uvedla, že zatím nejsou informace, které by naznačovaly, že za útokem jsou extrémisté, lidé v sousedství mají strach, že by se něco podobného mohlo opakovat.

Ředitel ostravské policie Tomáš Lansfeld v Ozvěnách dne zopakoval, že policie nemá konkrétní důkaz, který by svědčil pro jednu jedinou verzi včetně rasového útoku. „Může to být msta, nevyrovnané účty, náhoda, pokus o zviditelnění.“

Milan Kopp, Jana Zemanová, Andrea Brtníková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme