Ohlédnutí za ženevským autosalonem

17. březen 2010

Akce se konala od 4. do 14. března už po osmdesáté. Bylo na ní k vidění mnohem více hybridních a elektrických aut než kdykoliv předtím. Dalším trendem byl vývoj malých městských vozů. Podíváme se na koncepční modely automobilek.

Na ženevském autosalonu upoutal pozornost závodní zásuvkový hybrid Porsche 918 Spyder. Překvapuje velmi nízkou spotřebou. Osmiválec o výkonu více než 500 koňských sil se dvěma paralelními elektromotory o dalším celkovém výkonu 218 koňských sil potřebuje k ujetí 100 km pouhé 3 litry paliva. Z nuly na 100 km za hodinu akceleruje za 3,2 sekundy a dosahuje maximální rychlosti kolem 318 km/h. Pohonný systém tohoto paralelního hybridu umožňuje provoz ve čtyřech základních módech a počítač automaticky spočítá a nastaví jeho momentálně nejefektivnější parametry. Jeho emise CO2 činí pouhých 70 mg/kilometr. Lehká karoserie je vyrobena z hliníku, uhlíkových vláken a hořčíku.

Dalším progresivním zásuvkovým hybridem je cestovní model od firmy Audi, nese označení A1 e-tron. V tomto případě jde o sériový hybrid, tedy o elektromobil s menším akumulátorem a palivovým extendérem v sérii za sebou. Spalovacím motorem je rotační Wankelův motor, který má hmotnost pouhých 70 kg a zabírá prostor 250 kubických centimetrů. Jeho průměrná spotřeba činí pouhé 2 litry na 100 km, samozřejmě mu pomáhá elektrická energie doplňovaná ze zásuvky. Spalovací motor prodlužuje při objemu nádrže 12 litrů dojezd o 200 km, samotný akumulátor má kapacitu jen pro ujetí 50 km. Palubní navigační systém umí vyhodnotit podle geografických výškových dat, kdy přijde klesání či stoupání a kdy je tedy čas rekuperovat energii nebo naopak spustit podpůrný spalovací motor.

Audi A1 e-tron

Na autosalonu byla výrazná skupina elektrických vozítek určených pro městský provoz a krátké vzdálenosti. Šlo např. o malý Peugeot BB 1, který váží jen 600 kg.

<object width="640" height="385"><param value="https://www.youtube.com/v/3ossmclodNk&hl=cs_CZ&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/3ossmclodNk&hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Velice netradičním vozítkem je také tříkolový elektrický pseudoskútr pro jednu osobu Honda 3R-C. Je tak netradiční, že patrně v tomto případě zůstane jen u konceptu. Do oblasti městských elektrických minivozidel netradičně zamířil i švýcarský hi-tech designový výrobce Rinspeed, který se před časem proslavil svým ponorným "bondovským" autem sQuba. Jeho Rinspeed Urban Commuter připomíná svými rozměry a tvarem karoserie věčnou italskou miniklasiku Fiat 500. Vyznačuje se mj. mimořádně rychlým topením, které usnadňuje zimní provoz.

Na autosalonu se ovšem vystavovaly i komponenty k automobilům, např. bezvzduché pneumatiky od Goodyear. Vědci je vyvíjejí ve spolupráci s NASA a jsou mj. určeny pro nový měsíční rover.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio