Lidé letí

18. březen 2010

Reaktivní „batoh“ na záda pilota byl doposud výbavou speciálních vojenských složek. Díky plánu na komerční prodej nového typu tzv. jetpacku se ale „létající lidé“ budou objevovat mnohem častěji.

Názvem Jetpack se označuje proudový, raketový nebo obecně reaktivní batoh na zádech pilota. Od 60. let 20. století patří k výbavě některých armád nebo speciálních složek o běžné vybavení se ale rozhodně nejedná. Novozélandská firma Martin Aircraft Company teď přichází poprvé v historii s plánem na komerční prodej strojů tohoto typu. Chce je nabídnout i civilním zákazníkům. Cena základního modelu Martin Jetpack má být 75 tisíc dolarů.


Tento výrobek se od klasického jetpacku liší svým pohonem. Na zádech totiž pilot nenese ani raketový, ani klasický proudový motor, ale dvojici poměrně velkých vrtulových turbín. Ty mají výkon 200 koňských sil a mohou pilotovi udělit maximální rychlost téměř 100 km za hodinu. Výškový dostup stroje je téměř 2 a půl tisíce metrů, dolet 48 km, stroj vydrží ve vzduchu po dobu 30 minut. Palivem je běžný automobilový benzin. Vzduch je vrtulemi směrován dolů rychlostí až 300 km za hodinu a zvuk vznášejícího se stroje připomíná motorku nebo sekačku na trávu. Základními konstrukčními materiály jetpacku jsou lehké uhlíkaté kompozity a Kevlar.

Martin Jetpack má hmotnost 115 kg a unese až 120 kg zátěže, takže k jeho řízení není podle předpisů třeba mít oficiální pilotní zkoušku. Přesto, nebo právě proto, bude firma sama zákazníkům pro jistotu poskytovat vlastní pilotní výcvik. Pilot ovládá stroj oběma rukama – jednou rukou reguluje plyn a druhou určuje směr letu. Řízení je přitom nastaveno tak, že pokud pilot pustí ovládání z rukou, stroj se začne automaticky a stabilně vznášet nad jediným místem na zemi ve vertikální poloze.

Firma hodlá brzy vyrábět až 500 jetpacků ročně a postupně by jejich cena měla klesnout až na úroveň auta střední třídy. Jejich vynálezce Glenn Martin pracoval na svém výrobku téměř 30 let a svoji firmu Martin Aircraft Company založil v roce 1998.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.