Osobnostmi české fotografie za rok 2009 se stali Jiří Všetečka a Jan Reich

Cenu Osobnost české fotografie uděluje každoročně Asociace profesionálních fotografů České republiky. Letos se ocenění udílelo po sedmé a opět ve dvou kategoriích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Reich - Dům v krajině, vrby u Svrchnice, 1990

Jan Reich - Dům v krajině, vrby u Svrchnice, 1990 | Foto: Jan Reich

Prvním laureátem je slavný fotograf Jiří Všetečka, který se proslavil hlavně svými dokumentárními snímky z Prahy. Titul Osobnost české fotografie mu porota udělila především za dlouholetý úspěšný projekt Pražský chodec a aktualizované druhé vydání jeho knihy Všenáprava obrazem s texty Jana Ámose Komenského.

„Radost z ní mám obrovskou, protože je to ocenění myslím nejenom práce za minulý rok, ale i za ty roky předešlé,“ řekl Všetečka Radiožurnálu.

In memoriam získal titul Osobnost české fotografie 2009 za dlouhodobý přínos fotografii Jan Reich, který se proslavil hlavně dokumentováním české krajiny. Cenu převzala jeho manželka Jana Reichová.

„Protože jsem jeho výstavy i knihy připravovala, tak jsem prošla celý archiv. Když se podíváte na ten oblouk, který on utvořil ve fotografii, tak se vrátil k typu fotografií, kterými začínal v roce 1958,“ připomněla Reichová.

Marika Táborská, Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme