Mariánské Lázně připravily projekt k mapování a likvidací bolševníku

17. březen 2010

Město Mariánské Lázně za finanční podpory Karlovarského kraje připravilo pilotní projekt na mapování výskytu a následnou likvidaci bolševníku velkolepého v povodí Kosího potoka.

Při schválení vypracovaného projektu mohou Mariánské Lázně získat příspěvek 17 milionů z Operačního programu Životního prostředí. Projekt, který stál spolu i se zmapováním výskytu bolševníků dohromady 1,7 milionů korun, podpořil Karlovarský kraj již minulý rok 200 tisíci korunami.

Žádost byla Státním fondem životního prostředí po formální stránce přijata a postoupila do následného schvalovacího procesu. Více podrobností jsme se dozvěděli od krajské mluvčí Jany Pavlíkové.

„Vzhledem k tomu, že z operačního programu Životní prostředí nemůže město financovat mapování výskytu bolševníku, tak Karlovarský kraj poskytl na tuto část projektu příspěvek ve výši 200 tisíc korun. Předpokládáme, že podobný projekt by mohl být realizován i na území dalších měst a obcí v našem regionu na základě praktických zkušeností, které mariánskolázenští získají. Stejně tak by ostatní města mohla využít podobný postup i při podávání žádosti.Pokud město Mariánské lázně se svou žádostí uspěje bude čerpat peníze v průběhu následujících čtyř let.“

Doposud bylo realizováno zmapování výskytu rostliny v lokalitě a byl vypracován postup její likvidace. Likvidace bolševníku velkolepého v povodí Kosího potoka může proběhnout různými způsoby podle možností území. V úvahu připadá plošný nebo bodový postřik, sekání a nátěr, koseni zemědělským způsobem, dosečení nedopasků a okrajových částí pozemků.

Spustit audio