Západní firmy opouštějí kvůli korupci Rusko

Korupce v Rusku údajně dosahuje takového rozsahu, že se některé západní nadnárodní společnosti chystají zemi opustit. Tvrdí to šéfka americké protikorupční organizace Trace International Alexandra Wrage. V rozhovoru, který přinesla agentura Reuters, označila korupční prostředí v Rusku za ‚nekontrolovatelnou epidemii‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Například Švédská IKEA už loni oznámila, že zastavuje rozšiřování svých poboček v Rusku s ohledem na "nepředvídatelný charakter administrativních procedur v některých oblastech".

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci v Rusku mluvila na Rádiu Česko zpravodajka Lenka Kabrhelová

IKEA také veřejně deklarovala, že nebude uplácet při otevírání svých obchodů a měla kvůli tomu celou řadu problémů. Jejich obchod v St. Petěrburgu tak například má vlastní generátory elektřiny, protože IKEA odmítla platit úplatky za připojení k elektrické síti.

Charakteristickým znakem ruské korupce je prý skutečnost, že úplatky nedostávají úředníci jen proto, aby například přidělili zakázku, ale také proto aby nezakázali podnikatelům jejich činnost na základě vymyšleného obvinění.

Úplatky jsou všude

Podle zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové Rusové korupci vnímají jako součást každodenního života. „Týká se totiž všech pater společnosti. Uplácí se nejen na úřadech, ale i ve školství nebo zdravotnictví,“ řekla Kabrhelová.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv nedávno vyhlásil protikorupční kampaň, boj korupci však vyhlásil už při svém nástupu do funkce. Podle zpravodajky Českého rozhlasu se teď o korupci sice víc mluví, ale konkrétních zlepšení v praxi není mnoho.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme