Česko patří mezi země EU, které nejlépe odolávají krizi

Česká republika byla v hodnocení evropských zaměstnavatelských svazů označena spolu s Dánskem, Německem a Rakouskem jako země nejlépe odolávající dopadům krize. Spolu se Slovenskem, Polskem a Maďarskem se blíží průměrné ekonomické úrovni Evropské unie a udržuje si výbornou úroveň vnější konkurenceschopnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojírenský průmysl

Strojírenský průmysl | Foto: Tomáš Adamec

Vyplývá to z pololetního barometru Konfederace evropského podnikání BusinessEurope, která sdružuje 40 národních zaměstnavatelských svazů z 34 evropských zemí. Jejím členem je mimo jiné i český Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích barometru Konfederace evropského podnikání BusinessEurope mluvili na Rádiu Česko viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a personální poradce a ředitel firmy Bubenik Parners Jan Bubeník.

Podle aktuálního barometru je Česko ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi hodnoceno poměrně vysoko v exportní výkonnosti a překvapivě i v oblasti veřejných financí. Přes loňské a současné hospodaření státu tak patří Česko podle barometru stále mezi země s lepším vývojem veřejných financí.

Viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka výsledky hodnocení velmi potěšily, zaroveň ale dodává, že krize stále trvá: „Je potřeba po pravdě říci, že krize zdaleka neskončila. Problémy se zakázkami přetrvávají u většiny firem.“

V Česku je drahá práce

Průzkum, který včera zveřejnila organizace BusinessEurope, zároveň přinesl i některé méně příjemné informace. Ukázal totiž například, že Česko vykazuje poměrně vysoké náklady práce. Jsme už na 18. místě z 29 hodnocených, takže rozhodně nepatříme mezi nejlevnější evropské země.

Podle personálního poradce a ředitele firmy Bubenik Parnters Jana Bubeníka je to dáno hlavně zatížením ceny práce: „Jde o odvody, daně a všechny tyto věci, které sociální demokracie slibuje, že ještě zvýší. Například když stát bude muset platit první tři dny nemocenské, tak to pochopitelně nepomůže.“

Bubeník proto upozorňuje na to, že by zahraniční firmy mohly z Česka odcházet do zemí, kde je práce levnější: „Tlak na to, aby se firmy přemístily za lacinější pracovní silou je enormní. Vláda by si toto měla uvědomit a měla by dělat všechno proto, aby firmy dále zaměstnávaly lidi.“ Podle Bubeníka by vláda měla by zjednodušit nábor lidí, ale zároveň i jejich propuštění, aby firmy mohly flexibilně regulovat počty svých zaměstnanců.

Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme