Princ Charles při návštěvě Polska zavítá i do místní komunity Tatarů

Na východě Polska u běloruských hranic žije několik set muslimů. Jde o polské Tatary. A právě tuto komunitu dnes navštíví britský princ Charles. Ukáží mu místní mešitu a čeká ho také tradiční muslimská kuchyně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský princ Charles na klimatické konferenci v Kodani

Britský princ Charles na klimatické konferenci v Kodani | Foto: Imagenet

Bohoniky a Kruszniany jsou dvě malinké vesnice, kde dodnes žijí potomci Tatarů, kteří se právě tady usadili před třemi sty lety. „Dostali jsme se sem za krále Jana III. Sobieského, kterému naši předkové sloužili. Ten jim daroval zdejší půdu,“ říká Eugenie Radkiewiczowá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polských Tatarech, které navštíví princ Charles, mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška.


„Předkové měli povoleno brát si místní ženy, ale museli přijímat jejich příjmení. Muslimskou víru si ponechali, o svá jména přišli,“ dodává polská tatarka. Prince Charlese s chotí pohostí zejména tradičními pirohy plněnými masem.

Britský princ Charles se s manželkou Camillou při své cestě po střední Evropě nejprve zamířil do Polska, poté pojede ještě do Maďarska a Česka. Následník britského trůnu tak chce oslavit dvacet let od pádu komunismu právě v těchto třech zemích.

Petr Vavrouška, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme