Bakterie jsou stejně užitečné jako otisky prstů

Pokud spácháte kriminální čin, nemusí vás usvědčit jen staré dobré otisky prstů nebo vaše vlastní DNA. Stejnou službu kriminalistům mohou prokázat také bakterie, které žijí na povrchu vašeho těla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otisky dlaní

Otisky dlaní | Foto: Fotobanka stock.xchng

Moderní studie ukazují, že diverzita neviditelné „zoo“ na kůži každého člověka je mnohem větší, než se kdy předpokládalo a mezi koloniemi bakterií na kůži každého člověka jsou velké rozdíly. Složení bakterií se během času příliš nemění a je natolik „osobní“, že umožňuje identifikovat konkrétního člověka jen na základě vzorku bakterií z jeho kůže. Mikrobiologové z Coloradské univerzity v Boulderu demonstrovali, že porovnáním bakterií z místa činu a z dlaní podezřelého by byli schopni odhalit pachatele.

Tým vědců vatovými tampónky setřel vzorky bakterií z počítačových klávesnic a prstů lidí, kteří je užívali. V každém vzorku vědci pomocí sekvencování DNA identifikovali přibližně 1400 druhů bakterií a podle míry shody pak určili majitele počítačů. Metoda fungovala nejen krátce poté, co člověk vstal od klávesnice, ale i po dvou týdnech, které netknutý počítač strávil v pokojové teplotě. Bakterie proto podle vědců představují další možnost identifikace podezřelých, kterou by kriminalisté mohli využít v situacích, kdy nejsou k dispozici otisky prstů a analýza DNA selhává.

Zdroj: NewScientist, PNAS

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme