OSN kritizuje Rusko za přípravu zimní olympiády v Soči

Rusko čelí kritice OSN kvůli přípravě na příští zimní olympiádu v roce 2014 v jihoruském Soči. Agentura pro životní prostředí UNEP vyčítá ruským úřadům, že ignorují připomínky ekologů k výstavbě sportovišť v černomořském letovisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské Soči přebírá olympijskou štafetu

Ruské Soči přebírá olympijskou štafetu | Foto: AFP

Agentura OSN pro životní prostředí kritizuje ruské úřady, že zavírají oči před tím, jaký bude celkový dopad olympijského projektu na ekosystém Soči i jeho obyvatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kritice Ruska za přípravy olympiády v Soči hovořila v Ozvěnách dne Radiožurnálu zpravodajka Lenka Kabhelová

Zpráva, která vznikla na základě lednové návštěvy expertů OSN v regionu, shrnuje mimo jiné argumenty ekologů.

Ti varují, že olympijská výstavba už způsobila nenapravitelné škody na životním prostředí.

Zničena jsou některá obvyklá sídliště chráněných živočichů, hlavně medvědů a ptáků. Budování infrastruktury ustupuje i lesní porost.

Nejvíc ohrožená je podle ekologů řeka Mzymta, vedle níž povede nová silnice a železnice ze Soči do Krásné Poljany, kde se budou odehrávat lyžařské disciplíny. Na břehu řeky už prý byly vykáceny stovky stromů.

Mluvčí premiéra Vladimira Putina dokument odmítl komentovat. Obecně ruské úřady dlouhodobě tvrdí, že výhrady ekologů v projektech zohledňují a dělají vše proto, aby škody byly co nejmenší.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme