Při bombardování Drážďan v roce 1945 zemřelo méně lidí, než se předpokládalo

Konečné výsledky své pětileté práce představí dnes v Drážďanech komise historiků, která zkoumala následky třídenního bombardování saské metropole spojeneckými letouny v únoru 1945. Jedním z hlavních úkolů komise bylo zjistit, kolik obětí si nálet vyžádal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drážďany po náletu

Drážďany po náletu

„Dnešek je hlavně takovým symbolickým završením práce historiků. Budou se prezentovat hlavní výsledky a také publikace o zničení Drážďan mezi 13. a 15. únorem 1945,“ přiblížil berlínský zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky historiků, kteří zkoumali následky bombardování Drážďan spojeneckými letouny, představil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Své poznatky prezentovali členové komise už v říjnu 2008. Podle nich přišlo o život zcela prokazatelně 18 tisíc obyvatel Drážďan. Maximální počet obětí podle historiků nepřesáhl číslo 25 tisíc. „To je tedy výrazně méně než se posledních 60 let myslelo,“ dodal zpravodaj.

Doslova mravenčí práci měli historici při svém zkoumání. Obnášelo analýzu tisíců fotografii, rozhovory se svědky. Odborníci například provedli rozsáhlé podzemní průzkumy v šesti stovkách drážďanských ulic, sestavili modely, jak se během osudných hodin šířily saskou metropolí požáry.Velmi užitečným vodítkem pro historiky byly i záznamy o pohřbívání obětí z 25 hřbitovů, které se navzdory chaosu tenkrát pořizovaly.


Podle některých pozorovatelů závěry historiků zmírní dlouhodobou kritiku spojeneckého bombardování, které hodně lidí považuje za zbytečné.

„Pochybnosti o smyslu náletu nikdy nezmizí. To ani historici nezkoumali. Ale studie spolehlivě vyvrací údaje, o kterých se mluvilo – stovkách tisíc obětí německých uprchlíků z východu, jimiž se rádi ohánějí pravicoví extrémisté. Je to zkrátka důležitý krok k vyrovnání se s minulostí,“ uzavřel Hošek.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme