Skandál s eurodotacemi další čerpání peněz z EU neovlivní

Některá města a obce v Jihočeském a Plzeňském kraji marně čekají na peníze, které měly dostat z evropských fondů. Na už schválených smlouvách chybí podpis šéfky rady Regionálního operačního programu Jihozápad Milady Emmerové. Okolnosti, za kterých byly dotace rozdělovány, prošetřuje policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška | Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Obviněni už byli dva úředníci, kteří se na přidělování dotací podíleli. Hrozí jim až 12 let vězení. Ministerstvo pro místní rozvoj bere situaci velmi vážně.

„Soustřeďujeme se na to, aby čerpání evropských peněz nebylo ohroženo v těch projektech, které se netýkají vyšetřování. Je to velmi důležité pro úspěch České republiky v čerpání evropských peněz,“ řekl ministr Rostislav Vondruška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview byl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška

Starostové měst a obcí, kterých se pozastavené smlouvy týkají, podle ministra nejsou přímo ohroženi. „Přijali jsme takové kroky, aby se proplácení peněz do projektů, které nejsou předmětem vyšetřování, nezastavilo. U projektů, které jsou vyšetřovány, naopak nedošlo k vyplacení jediné koruny,“ potvrdil Vondruška.

Plzeňská hejtmanka Milada Emmerová řekla, že případ z jihozápadních Čech může ovlivnit čerpání evropských peněz v budoucnu. Ministr Vondruška s ní tak úplně nesouhlasí.

„Pokud se ukáže pochybení vyšetřovaných úředníků, tak to bude mít lokální důsledek na regionální operační program a možná to i ovlivní pohled na celkovou situaci. V minulosti se to ale stalo i jiným členským státům a k nějakému zásadnímu negativnímu vlivu by nemělo dojít,“ myslí si ministr pro místní rozvoj.


Skandál s eurodotacemi Brusel zatím nezajímá


Evropská komise zatím případ podezřelého rozdělování evropských peněz nešetří. Podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky Brusel zatím Česko nekontaktoval. Kromě policie prověřuje způsob hodnocení žádostí o eurodotace i ministerstvo financí.

Podezření, že hodnocení projektů bylo v rozporu se základními pravidly, ale zatím úřad nevyvrátil. Kontrola potrvá týdny a do té doby nebude podepsána žádná z už schválených smluv.

Ministr pro místní rozvoj tvrdí, že Evropská komise zatím kvůli skandálu Českou republiku nekontaktovala: „Tento konkrétní případ jsme s nimi doposud neřešili.“ Rostislav Vondruška nicméně tvrdí, že situaci bere vážně. Soustředí se na to, aby nebylo ohroženo čerpání peněz, kterých se policejní vyšetřování netýká.

Igor Maňour, Lucie Husárová 1, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme