Analytici čekají další pád amerického trhu s realitami

Americké reality zřejmě opět čeká pád. Takzvané druhé dno, které předpovídá například uznávaná analytička Meredith Whitneyová, by mělo přijít poté, co centrální banka přestane sektor uměle vyživovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

A to se podle zástupců FEDu stane už na konci měsíce. Více než 1,4 miliardy dolarů, které banka vyčlenila na nákup s hypotékami spojených dluhů, se totiž během příštích několika dní vyčerpá. Problémy tohoto sektoru přitom předznamenaly pád celosvětového hospodářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americkém trhu s realitami mluvil na Rádiu Česko nezávislý analytik Dan Vořechovský

Podle nezávislého analytika Dana Vořechovského FED oznámil ukončení vykupování dluhů dlouho dopředu, takže trh se na to mohl do jisté míry připravit.

„FED ale současně signalizoval, že pokud vývoj ekonomiky nebude uspokojivý, může se s tímto programem vrátit a znovu začít zástavní listy odkupovat,“ upozornil analytik.

Hypotéky zdraží, poptávka ochladne

Americký trh s nemovitostmi oslabuje už několik měsíců. Ke konci dubna bude ukončen také program daňových úlev pro americké domácnosti, které kupují nemovitosti poprvé nebo už jsou vlastníky nemovitostí.

Podle Vořechovského americké hypotéky brzy zdraží a poptávka po bydlení postupně ochladne. „Tato pravděpodobnost s každým dnem roste,“ míní analytik.

Současně upozorňuje, že problémy se netýkají jen trhu s nemovitostmi, ale celé americké ekonomiky.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme