Senátoři schválili dluhopisy za 167 miliard

Schodky loňského i letošního rozpočtu by měly částečně pokrýt dluhopisy. S touto cestou souhlasil Senát. Zákonodárci v horní komoře podpořili vládní návrh, který počítá s vydáním dluhopisů za 14 miliard na loňský rok a 153 miliard na rok letošní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Tomáš Adamec

„Je navrženo, že stát bude emitovat pro občany přímo tržně obchodovatelné dluhopisy. V případě, že bude občan chtít dluhopis prodat, tak stát není povinen ho odkoupit. Občan může tento dluhopis prodat se ziskem nebo se ztrátou pouze na trhu,“ vysvětlil ministr financí Eduard Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota o vydání dluhopisů

Schválení dluhopisového programu podpořil i senátor ČSSD Karel Korytář. „Myslíme si, že je to věc potřebná, je to věc běžně užívaná v ekonomikách nejen našeho státu,“ uvedl Korytář.

Pro je i senátor ODS Jiří Stříteský. Objem dluhopisů je ale podle něj opravdu velký. „Jestliže splatnost tohoto dluhopisového programu je za 55 let, tak v podstatě šanci se tím zabývat bude mít syn mého vnuka. A to si myslím, že je víc než alarmující,“ řekl Stříteský.

O sumu vydaných dluhopisů se zvýší státní dluh. Návrh musí ještě posoudit prezident republiky.

Igor Maňour, Veronika Malá, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme