Evropská komise zhodnotila ekonomické plány 14 členských zemí

Většina zemí Evropské unie překročila mezní hranici schodku rozpočtu, která je v zemích eurozóny stanovená na 3% hrubého domácího produktu. Do roku 2013 by měly své rozpočty dostat znovu do souladu s tímto kritériem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Stabilizační a konvergenční programy 14 zemí uvnitř i mimo eurozónu dnes zhodnotila Evropská komise. K českému programu se zatím nevyjádřila. Dalším zemím ale adresovala vážné varování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj Pavel Novák shrnuje vyjádření Evropské komise k plánům členských zemí.

Jak informoval náš bruselský zpravodaj Pavel Novák, Evropská komise má výhrady téměř ke všem plánům členských zemí. Reálné se ale komisi zdají především plány Německa, Finska nebo Rakouska: "Tyto země mají ještě manévrovací prostor k tomu, aby upravovali své programy podle toho, jak se bude ekonomika vyvíjet."

Zbytečně optimistické plány

U některých programů varuje Evropská komise před přílišným optimismem. Je to příklad Francie a Slovenska. Těm komisaři vytýkají, že země nemají zadní vrátka pro případ, že se nesplní jejich předpoklady vývoje ekonomiky. Slovensko totiž počítá, že se pod limit 3% HDP dostane už v roce 2012.

Evropská komise také kritizuje fakt, že čím jsou plány vzdálenější, třeba na roky 2011 a 2012, tím jsou obecnější a chybí v nich konkrétní opatření, jak snížení schodku dosáhnout.

Největší kritiky se dočkala Velká Británie. Ta se snížením schodku počítá až o rok později než EU zadává, tedy 2014. Výtku dostaly i Irsko a Španělsko za nekonkrétní řešení. Experti Evropské komise doporučují těmto zemím razantní reformy penzijního systému.

K probírání plánů dalších zemí, mezi kterými je i program České republiky, se Evropská komise dostane pravděpodobně příští týden.

Pavel Novák, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme