Ostravští kriminalisté našli stovky padělaných dokladů

Pravděpodobně jeden z největších evropských padělatelských gangů odhalili detektivové, kteří bojují s organizovaným zločinem! Pracovali na něm zhruba rok a v rámci celoevropské policejní akce v jejich síti uvízly na dvě desítky podezřelých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní doklady

Osobní doklady | Foto: Jan Rosenauer

Případ odstartovali němečtí policisté, kteří loni zadrželi dva muže s velmi kvalitními padělky českých pasů. Šlo o migranty z Íránu, kteří chtěli nelegálně vycestovat do Kanady. Podobné padělky se objevily i ve Španělsku nebo Velké Británii. Klíč ke složité síti našli kriminalisté v Ostravě, kde zadrželi 41letého Albánce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jana Hergeta o policejní razii na padělatele dokladů.

Ze spořádaného podnikatele se vyklubal profesionální padělatel. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta upřesňuje, jak transakce probíhaly: "Zakázky měli obstarávat osoby v zahraničí, které sdělovali hlavnímu obviněnému požadavky na jednotlivé druhy dokladů. Společně sjednávali cenu, způsob platby a předání hotových padělků."

Šlachta dodává, že osobní údaje a fotografie osob, pro které měl obviněný doklady padělat mu byly doručovány osobně, prostřednictvím emailu či poštovních zásilek od zprostředkovatelů z jednotlivých zemí.

Adresátem nenápadná stařenka

Vše chodilo na adresu starší ženy, která fungovala jako kurýr. Tu policisté vyšetřují na svobodě. Při domovní prohlídce se našly stovky padělaných pasů, občanských i řidičských průkazů a také technické zázemí, díky kterému byly falzifikáty vysoce kvalitní.

Za jeden exemplář si Albánec účtoval od 25 do 55 tisíc korun. "Zajištěné padělky dokladů jsou v současné době předmětem zkoumání. Z našeho pohledu se jedná o velmi kvalitní padělatelskou práci a tomu by mohla odpovídat i cena, která byla zúčtována," vysvětluje šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a dodává:

"Celkovou škodu není v tuto chvíli ještě možno vyčíslit. Je však zřejmě, že zisky z této trestné činnosti jsou vysoké. Budou se počítat patrně v milionech korun."

Celoevropská policejní organizace

Falešné doklady vyrobené v Ostravě posloužily k podvodům v celé Evropě, proto se do akce zapojili i kriminalisté z dalších zemí. Příklad takové spolupráce uvádí Pavel Zeman z Eurojustu, který koordinuje postupy policistů na celoevropské úrovni:

"Podařilo se nám zajistit koordinaci policejních akcí tak, že jednotlivé operace nenarušovali operaci v jiném státě, " vysvětluje Zeman a dokládá příklad. "V únoru proběhla policejní operace mezi Českou republikou a Spojeným královstvím. Kromě domovních prohlídek v Česku byly provedeny 4 domovní prohlídky také v Británii. Bylo při nich objeveno veliké množství padělaných dokladů."

V přímé souvislosti s tímto případem obvinila policie ještě jednoho Brita a jednoho Rumuna. Loni řešila cizinecká policie 250 případů, kdy se do země chtěli dostat lidé s padělanými doklady. Pocházeli hlavně z Vietnamu, Ukrajiny nebo Číny a používali především falešné pasy, povolení k pobytu a průkazy totožnosti.

Jan Herget, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme