Irský kardinál se omluvil za zneužívání dětí v církevních školách

Hlava irské katolické církve, kardinál Brady, se dnes omluvil za svou roli v tajném tribunálu z roku 1975. Během něj museli podepsat oběti irského kněze Brendana Smythe, že nikomu neřeknou o tom, jak byli zneužíváni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kněz s monstrancí

Kněz s monstrancí | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Současný kardinál se tohoto procesu účastnil jako zapisovatel. Pedofilní skandál mezi irskými duchovními řeší i samotný papež. Na pátek chystá pro tamní církev pastorační list.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka popisuje situaci v irské katolické církvi

Pro irskou katolickou církev i veřejnost, která je z 95% věřící, by měl pastorční list znamenat konec aféry, o které se v Irsku hovoří už od poloviny devadesátých let. V úplně první fázi vedl totiž tento skandál dokonce i k pádu tehdejší vlády.

Šetření, na které upozornili novináři, ukázalo že zhruba od 30. let minulého století docházelo v irské katolické církvi, především ve školních zařízeních, k systematickému a početnému zneužívání chlapců a dívek. Ti byli do škol posláni jen z důvodů, že se například jejich rodiče rozváděli či že se dítě narodilo svobodné matce.

Zneužívání nabralo neuvěřitelného rozsahu. Samotní kněží, když se o něm dozvěděli, rozhodli že musejí udržet mlčenlivost.

Odchod kardinála Bradyho

Irové přímo po rezignaci kardinála Bradyho nevolají. Podle spolupracovníka Českého rozhlasu, Ivana Kytky, jde představitelům irské katolické církve především o zachování kontinuity a o to, aby nenastal velký odliv věřících.

"Historicky hrála katolická církev velkou roli při vzniku samostatného Irska, proto je důvěra lidí a propojení s veřejností je zde mnohem větší, než kdekoliv jinde v Evropské unii," vysvětluje Ivan Kytka a dodává, že právě pro zmíněnou provázanost se světským prostředím je pro každého Ira obtížné opustit církev, neboť tím opouští i společnost.

Ivan Kytka, Veronika Sedláčková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme