Bombardování Drážďan zabilo 25.000 lidí, zjistili historici

Maximálně 25.000 lidí zabily bomby spojenců při náletech na Drážďany v únoru 1945. K tomuto závěru dospěla komise historiků, která zkoumala okolnosti kontroverzního bombardování. Němečtí neonacisté zničení Drážďan tradičně označují za válečný zločin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drážďany po náletu

Drážďany po náletu

Během pětiletého bádání našli historici 57.000 jednotlivých informací, které se daly přiřadit k 18.000 prokazatelných obětí bombardování.

Maximální počet mrtvých experti vyčíslili na 25.000, zatímco nacistická propaganda za války používala údaj skoro desetkrát vyšší.

Komise historiků zjistila, že v saské metropoli zemřeli příslušníci dvaceti evropských národů, včetně nuceně nasazených a válečných zajatců.

Podařilo se vyvrátit léta šířené informace, že stovky lidí zabily při hloubkových náletech palubními zbraněmi spojenečtí stíhači. Experti taky popřeli mýtus až o desítkách tisíc obětí, které v ohnivé bouři po bombardování měly zmizet beze stopy.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme