Kampaň začíná varovat před nákupem padělaných léků

V Česku se objevuje stále víc padělaných léků. Tvrdí to Státní ústav pro kontrolu léčiv. Od pondělka proto začne s kampaní, která má před nimi pacienty varovat. Za loňský rok odhalil ústav tři padělky a sedm nelegálních přípravků, denně ale prý dostává další podněty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Koupit lék na internetu jinde než od lékárny, která má k prodeji na síti souhlas Státního ústavu pro kontrolu léčiv, je velmi riskantní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní ústav pro kontrolu léčiv spouští kampaň varující před padělky léků

Podle ředitele ústavu Martina Beneše je právě toto v Česku největší potíž:

„Naším největším problémem jsou padělané léčivé přípravky v nelegálním distribučním řetězci. To znamená léky, které si pacienti zpravidla obstarávají sami cestou zásilkového prodeje po internetu.“

Lékáren s povoleným internetovým prodejem je v Česku 135. Češi jim ale stejně moc nevěří - léky jich tam kupuje asi šest procent.

„Lékárna je většinou ověřená, zároveň se tam setkávám s lidmi, kteří na mě nějak působí a mohu se jich doptávat na to, jak ten který produkt účinkuje a tak dále. Proto si myslím, že kupovat léky na internetu je velká hloupost,“ říká jeden z pacientů.

Padělatelé už dávno nevyrábí jen viagru, léky na hubnutí nebo na růst svalů. Zaměřují se i na antidepresiva, antibiotika a léky na rakovinu. Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka jsou tyto léky nabízení přes internet na osmdesát procent padělané.

„Ve všech případech je rizikový nákup léčiva, které je vázáno na lékařský předpis. Veškerá tahle aktivita se děje především ze zahraničních serverů a riziko, že na nich bude nabízen padělek, je obrovské,“ upozorňuje Havlíček.

Lékárny mohou získat certifikát bezpečnosti

V pondělí Státní ústav pro kontrolu léčiv rozjíždí kampaň, která by měla pacienty před padělky varovat. Podle ředitele Martina Beneše začne také lékárnám udílet certifikát bezpečnosti, který pacientům pomůže při nákupu.

„Lékárny si mohou od Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyžádat certifikát, kterým přímo na webové stránce lékárny sděluje pacientovi, že tato webová stránka nabízející léky po internetu je certifikována ústavem. Je to bezplatná služba pro pacienty i lékárny a měla by omezit výskyt padělaných léků v internetové síti,“ vysvětluje Beneš.

Havlíček ale říká, že tento certifikát je zbytečný, protože lékárny se už teď prověřují dostatečně. „Tím, že lékárna má povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv pro zásilkový prodej, už vlastnímu schválení předchází kontrola ze strany ústavu v té lékárně, která o tuto činnost projeví zájem. Jakákoliv další certifikace je pouze orazítkování toho, co už je hotové,“ podotýká Havlíček.

Proti padělkům chce zabojovat i Evropská unie. Originál by měly potvrzovat kódy nebo kolky. Evropský parlament o tom má jednat v dubnu.

Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme