FEBIOFEST 2010: filmový svátek se blíží

V Praze bude od 25. března do 2. dubna Febiofest, následně se přesune do regionů. Program obsáhne řadu novinek světové kinematografie: mezi jinými také povídkový projekt Příběhy ze zlatých časů rumunské hvězdy Cristiana Mungiu, hit uplynulé festivalové sezóny Amreeka Američanky Cherien Dabisové nebo nové snímky originálních provokatérů Bruna Dumonta a Gaspara Noé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Febiofest 2010

Febiofest 2010 | Foto: Press kit

Sekce Nový polský film představí kino našich sousedů, kde se zvýšila produkce a stoupl také zájem diváků nejen o historické spektákly, ale také o filmy mapující polskou současnost. V Polsku se objevila celá řada talentovaných debutantů, na které se sekce zaměří především.

Sekce Íránské jaro bude ohledávat aktuální tendence íránského filmu: poselství zašifrovaná v poetických obrazech tamní nové vlny totiž vystřídaly mnohem otevřenější výpovědi o íránské společnosti a jejich problémech.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dramaturgy o programu Febiofestu

Ve středu 31. března a ve čtvrtek 1. dubna bude uveden ve dvou představeních v kině Lucerna přelomový němý film Utrpení panny Orleánské Carla Theodora Dreyera se sugestivní hudbou současného litevského skladatele Broniuse Kutavičiuse v podání orchestru BERG.

Febiofest tradičně nabídne i plejádu pozoruhodných hostů: vedle Bruna Ganze nebo Fanny Ardantové dorazí rovněž herecká legenda Hanna Schygulla, z autorských režisérů pak například skandalista Gaspar Noé, filozof v rouše filmaře Bruno Dumont a poprvé také renesanční holandský tvůrce a král rafinované absurdity Alex van Warmerdam.

Febiofest byl založen v roce 1993 nezávislou filmovou a televizní společností FEBIO. Jeho program zahrnuje filmy všech délek, žánrů a formátů a přináší publiku to nejlepší z posledního roku včetně distribučních premiér, retrospektiv a profilů.

Aleš Stuchlý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme