CVVM: Přes 60 procent Čechů považuje daně lidí s vysokými příjmy za nízké

Přes šedesát procent Čechů si myslí, že lidé s vysokými příjmy odvádějí státu na daních málo, zatímco chudí moc. Vyplývá to z posledního průzkumu CVVM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum

Výzkum | Foto: Filip Rožánek

Ze šetření mimo jiné také vyplývá, že jen osm procent občanů považuje daně lidí s vysokými příjmy za vysoké a více než pětina občanů je považuje za přiměřené. Za velmi nízké je pak má něco přes 20 procent Čechů.

Podle autorů průzkumu se ukazuje, že podíl těch, co zdanění lidí s vysokými příjmy považují za nízké je tak i nadále výrazně vyšší, než byl v období let 1999 až 2007. Tehdy navíc převládal trend pozvolného posunu od mínění, že lidé s vysokými příjmy odvádějí na daních málo k názoru, že jejich zdanění je naopak vysoké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle CVVM si 60 % Čechů si myslí, že lidé s vysokými příjmy odvádějí státu na daních málo, zatímco chudí moc. Příspěvek Ladislava Dvořák a rozhovor s politologem Janem Kubáčkem.

Z výsledku průzkumu lze také usoudit, že většina veřejnosti nepovažuje rozložení daňového břemene mezi jednotlivé příjmové skupiny obyvatelstva za příliš spravedlivé. Významně se nezměnilo ani zjištění, že českému daňovému systému nerozumí 60 procent občanů, zatímco více než třetina ho chápe.


Rovnou daň vnímá část společnosti jako nepřirozenou

Podle politologa Jana Kubáčka je trend zvyšujícího se počtu lidí, kterým připadá, že bohatí platí nízké daně, dán ekonomickými obtížemi, kdy mnohé domácnosti začínají pociťovat ekonomickou recesi a bojí se budoucnosti.

„A obecně společnost, když se začne bát, tak se začne ohlížet na to, že by měl také někdo další nést náklady. A to zejména lidé, kteří situaci jakoby rozumí, dokáže vůči ní být imunní. To jsou z pohledu středových a nízkopříjmových právě skupiny s vysokým příjmem,“ řekl na Rádiu Česko.

„Své dělá také změna daňového systému – takzvaná rovná daň, která fakticky znamená, že od jistého vyššího příjmu v podstatě platíte velmi nízké daně. To společnost chápe jako nepřirozené a nesprávné,“ dodal.

Podle některých pozorovatelů hraje otázka daní jistou roli v rozhodování voličů, kterou z politických stran budou volit. „ Není to nyní nejdůležitější téma. Teď je mnohem zásadnější otázka nezaměstnanosti a budoucnosti tohoto státu a udržení standardu veřejných služeb. Daně ale obecně fungují jako jakési umocnění předchozího dojmu a předchozí podpory strany,“ uvedl politolog.

V západních zemích je na téma daní kladen velký důraz. Média, ale i lidé samotní to celkem podrobně sledují. „Už si přivykli, že právě stát rozhoduje o jejich příjmech, ale oni si velkou část služeb platí sami. To se my tady teprve učíme. Obecně se dá očekávat, že do budoucna téma agendy daní, toho kolik dáváme státu a za co a jakou kvalitu služeb nám poskytuje zpátky, bude posilovat,“ řekl Kubáček.

Ladislav Dvořák, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme