Soud poslal za mříže muže, kteří ukradli nápis Arbeit macht frei

Tři muži, kteří na sklonku minulého roku ukradli z vyhlazovacího tábora Osvětim nápis Arbeit macht frei, jdou do vězení. Soud v Krakově je ve velmi rychlém procesu odsoudil na rok a půl až dva a půl roku pobytu za mřížemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osvětim

Osvětim | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Verdikt dnes padl bez soudního projednávání. Tři muži se totiž ke krádeži přiznali, souhlasili s potrestáním a požádali, aby se causa neřešila před soudem.

Kovový nápis Arbeit macht frei ukradli vloni z noci na osmnáctého prosince, rozřezali ho na tři části a ukryli v lese okolo města Toruň. Policie vypátrala jak zloděje tak i poškozený nápis v rekordním čase necelých tří dnů.

Všichni tři odsouzení kradli na objednávku švédského občana. Toho už na základě evropského zatykače zatkla švédská policie a skončí před polským soudem.

Nápis Arbeit macht frei, který se stal smutným symbolem nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi, je stále v péči restaurátorů.

Igor Maňour, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme