Unikátně zachovalé archeologické ložisko u Kolína

Doslova pohled do historie se naskytl archeologům při vykopávkách, které podnikali před stavbou silničního obchvatu kolem Kolína. Během dvouletého průzkumu se jim podařilo odkrýt pozůstatky unikátních staveb i vzácné předměty, prakticky napříč nejstaršími dějinami této oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologický výzkum na obchvatu Kolína

Archeologický výzkum na obchvatu Kolína | Foto: Frederik Velinský | Zdroj: Český rozhlas

Celková prozkoumaná plocha je přibližně 40 hektarů a díky tomu se toto bádání zařadilo mezi největší akce Archeologického ústavu Akademie věd. Šéf oddělení záchranných výzkumů, Jan Frolík, si mezi nálezy nejvíc cení 4 neolitických rondelů, tedy velkých kruhových příkopů z doby přibližně 5000 let před naším letopočtem: "Koncentrace čtyři na malém území je překvapující."

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeolog Jan Frolík vypráví o rozsáhlém nálezu u Kolína

Frolík dále vyzdvihuje také rozsáhlé pohřebiště kultury únětické ze starší doby bronzové či další pohřebiště ze starší doby železné s bohatými hroby s mnoha desítkami nádob a meči.

Časový rozsah nálezu

Nález na Kolínsku je rozsáhlý i časovým údobím, které zahrnuje. Podle Jana Frolíka jde o objevy z rozmezí 7 tisíc let. Tedy od roku 5500 př.n.l až 1200 n.l.

Nejvíce zastoupenými periodami jsou doba neolitických zemědělců, starší doba bronzová, období kultury bylanské a doba prvních Slovanů.

Pokladnice historie ovšem v místě svého nálezu nezůstane. Zachování původního území muselo ustoupit plánovanému silničnímu obchvatu. Všechny movité nálezy jsou ale uloženy a v současnosti procházejí procesem ošetření a konzervace, než se na ně vrhnou vědci.

Zuzana Walterová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme