Raketa odpálená z Gazy zabila po více než roce civilistu v Izraeli

Na jihu Izraele zahynul thajský dělník na zemědělském statku, kterého zasáhla raketa odpálená z palestinského pásma Gazy. Jde o vůbec první oběť takových útoků od loňského ledna, kdy Izrael vedl válku proti ozbrojencům v pásmu Gazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Při vzájemných útocích tehdy zahynuli tři civilisté v Izraeli několik set na straně Palestinců.

Zatímco tehdy mělo drtivou většinu palestinských útoků na svědomí hnutí Hamás, k tomu dnešnímu se přihlásila neznámá organizace Ansár as-sunna. I v posledních měsících se snažila vláda Hamásu v Gaze útokům na Izrael bránit. Rakety a granáty odpalovaly menší frakce.

Arabský tisk už informoval, že Hamás ztrácí v Gaze kontrolu a namísto skupin s palestinskými národními cíly se dostávají ke slovu stoupenci globálního islamistického tažení.

Dnešní útok přišel v době, kdy byla na návštěvě Gazy šéfka společné diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová. V pásmu jednala s humanitárními pracovníky, s nikým z bojkotovaného Hamásu se ale nesetkala.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme