Kdy přišli předkové hobitů na Flores

Nové objevy kamenných nástrojů ukazují, že předkové floreských hobitů se do svého ostrovního domova dostali před víc než 1 milionem let – tedy nejméně o 200 000 let dřív, než jsme se domnívali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lebka floreského hobita

Lebka floreského hobita | Foto: University of Pennsylvania

Od chvíle, kdy v roce 2004 vědci objevili nový druh miniaturních lidí z indonéského ostrova Flores, nepřestávají debatovat o jeho původu. Fosilie takzvaných floreských hobitů – odborně Homo floresiensis – nalezené v jeskyni Liang Bua jsou staré mezi 17 000 a 95 000 let. Ještě dříve se ale na ostrovním nalezišti Mata Menge našly kamenné nástroje staré asi 800 000 let, které vědci připisují lidem druhu Homo erectus. Po objevu hobitů proto antropologové předpokládali, že jejich předky byl právě člověk vzpřímený, který se z Afriky do Indonésie dostal asi před 1,8 miliony let.

Nedaleko místa nálezu 800 000 let starých nástrojů teď australský vědecký tým z Wollongong University objevil nové naleziště a v něm 48 kamenných nástrojů. Mezi nimi jsou i vločkovité odštěpky podobné těm, jaké se našly v Mata Menge. Radiometrické datování ale ukazuje, že tyto nástroje byly zhotoveny před 1,02 až 1,08 miliony let (s možnou chybou měření ne vyšší než 60 000 let). Výsledky datování i jiní vědci pokládají za velmi solidní a nepochybují o tom, že první lidé dosáhli ostrova Flores asi o 200 000 let dříve, než se zatím předpokládalo. Zároveň jsou přesvědčeni o tom, že výrobci nástrojů byli přímými předky floreských hobitů.

Zbývá odpovědět na otázku, o jaký druh předků šlo. V poslední době někteří vědci odmítají teorii o tom, že by hobiti byli potomky Homo erectus. Jejich primitivní anatomie daleko víc ukazuje na ještě časnější (a také menší) africké emigranty Homo habilis nebo dokonce australopitheciny.

Zdroj: ScienceNow

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme