ODS svolává regionální sněm. Podoba pražského vedení se možná změní

Podoba pražské ODS by se krátce před volbami do sněmovny mohla radikálně změnit. Na mimořádném regionální sněmu, který občanští demokraté v Praze svolali na 15. dubna, bude část strany prosazovat sesazení předsedy pražské ODS Pavla Béma a místopředsedy Milana Jančíka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátor Pavel Bém

Primátor Pavel Bém | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Poslanec ODS Marek Benda Rádiu Česko potvrdil, že takovou změnu bude iniciovat:

„Postavy pana Jančíka a možná i pana Béma ODS spíše škodí. Odebírají pražské organizaci hlasy, a proto je třeba se o jejich postech bavit. Prosazení svých myšlenek dávám přes padesát procent šancí,“ uvedl Benda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potenciální změny ve vedení pražské ODS. Téma pro komentátora ČRo Petra Nováčka.

Pražský primátor také vede kandidátní listinu ODS v hlavním městě. Dubnový regionální sněm ale už podobu kandidátky nezmění, ty se totiž uzavírají 23. března. Poslanec Benda Rádiu Česko dále vysvětlil, proč by i tak mělo dojít k výměně vedení pražské ODS:

„Je evidentní, že v Praze masově ztrácíme hlasy, což je problém, za který zodpovídá vedení pražské ODS. Kvůli nelichotivé pověsti je ohroženo dokonce i deset mandátních bodů, a to by byl nejhorší výsledek za dobu existence ODS v Praze,“ řekl Benda a dodal:

„Nechystáme významné praní špinavého prádla na veřejnosti. Chystáme pouze změny, které by měly zefektivnit práci pražské ODS. S ohledem na volby, je potřeba, aby se do předvolební kampaně s nadšením zapojila celá členská základna ODS. Z pražského vedení toto nadšení zatím necítím.“

Ke změnám na kandidátce zřejmě nedojde

Jestli dojde na dubnovém sněmu občanských demokratů v Praze k personálním změnám, je otázkou. Podle komentátora ČRo Petra Nováčka ale k žádným dramatickým změnám nedojde.

„Uzávěrka kandidátek je totiž 23. března. Pak už lze jen jméno z kandidátky strany vymazat bez náhrady, což jednoznačně zhoršuje pozici strany pro obsazení potřebných mandátů. Regionální sněm se bude konat 15. dubna, takže na akty stahování kontroverzních jmen z kandidátky nebude prostor,“ myslí si Nováček a dodává:

„Navíc se zdá, že jmenovaní Bém a Jančík mají regionální pražské sněmy dlouhodobě pod kontrolou. Také z tohoto důvodu nepředpokládám žádnou revoluci ve vedení pražské ODS. Je ale možné, že na stranické úrovni někdo s návrhem odstoupení Béma, respektive Jančíka z vedení pražských občanských demokratů přijde."

Martin Křížek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme