Mimořádná schůze sněmovny ke zdravotnictví skončila předčasně

V sále chyběli poslanci. Schůzi svolali zákonodárci ČSSD, aby s ministryní zdravotnictví probrali plánované zrušení zdravotních ústavů nebo privatizaci Tkáňové banky Fakultní nemocnice Brno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Jurásková

Dana Jurásková | Foto: Tomáš Adamec

Jednání se ale zvrtlo ve výměnu urážek a obvinění mezi ODS a ČSSD. Nakonec už v sále nebylo ani 67 poslanců, což je minimální počet pro jednání schůze sněmovny. Chyběli i sociální demokraté.

„Velmi nedůstojné a pro občany České republiky to není dobrá zpráva,“ zhodnotila přístup poslanců ke schůzi ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

„Když si skupina poslanců vyžádá mimořádnou schůzi, já jsem tomu se svými lidmi na ministerstvu věnovala poměrně hodně času, byla jsem celý den k dispozici a připravená odpovědět na dotazy poslanců - a nakonec jsem se jaksi dívala na prázdné lavice. To mne mrzí,“ posteskla si Jurásková.


ODS vs. ČSSD

Občanští demokraté odmítli pokračovat v jednání o personálních a dalších krocích vedení resortu proto, že ČSSD podle jejich názoru využívá sněmovnu k předvolební kampani. Ta zase považuje postoj ODS za obstrukční. Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř s tím ale nesouhlasí:

„Padesát poslanců sociální demokracie svolalo mimořádnou schůzi, na které chtěli údajně slyšet nějaké informace. Když jsme nechali zjistit, kolik poslanců sociální demokracie tady je z těchto padesáti, tak to bylo asi deset. Čili tito lidé se nezúčastňují práce v poslanecké sněmovně a chtějí svolávat mimořádné schůze a potom na ně nechodí.“

ČSSD kritiku odmítá. Podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky byli poslanci ČSSD řádně vypárováni.

„Párování postrádá smyl v okamžiku, kdy se jedna z velkých politických stran rozhodne bojkotovat zcela schůzi poslanecké sněmovny tak, jak to provedla Občanská demokratická strana. Myslím si, že my jsme dnes ťali do živého. Občanská demokratická stran se díky projednávaným tématům necítila příliš komfortně a použila obstrukce k tomu, aby se těchto témat pokusila zbavit.“

Milan Kopp, Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme