Evropské dotace dostala i společnost navázaná na Babiše

Obecně prospěšná společnost Posázaví schválila další problematickou dotaci. Jedná se o jeden milion a tři sta tisíc korun pro akciovou společnost Farma Čapí hnízdo, která má vazby na známého miliardáře Andreje Babiše. Nejde přitom o jediný projekt, který provázejí pochybnosti. Zakladatelé společnosti Posázaví už dříve totiž odsouhlasili dotace sami sobě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Peníze jsou určené na vybudování naučné stezky. Ta má vyrůst ve velkém komplexu bývalého statku, na jehož opravu už přispěla Evropská unie 50 miliony korun přes Středočeský kraj. Statek je však podle zjištění Radiožurnálu obehnán plotem a není možné se zatím dovnitř dostat. Ani na internetových stránkách společnosti nelze nalézt bližší informace o projektu naučné stezky.

Podle Marie Škvorové, euromanažerky ze společnosti Posázaví prý ale stezka veřejnosti nakonec bude přístupná: „Bude to stezka nebo procházka po farmě. Návštěvníci tam uvidí hospodářská zvířata a to, jak to na farmě funguje. Pak to bude přecházet do lokality kolem potoka, kde bude poukázáno na věc, které se týkají fauny a flory přímo v přírodě.“

Pochybné eurodotace v Posázaví

Cestu evropských peněz na některé projekty podnikatelů v Posázaví provázejí pochybnosti. Miliony korun na opravy hotelů a penzionů mají získat lidé, kteří si sami rozhodli o přidělení dotace z Bruselu. Jde o peníze určené pro rozvoj venkova. V tomto případě mohou o projektech rozhodovat v daném regionu přímo místní obecně prospěšné společnosti.

Podnikatelé Miroslav Němec a Jaromír Biolek z Týnce nad Sázavou jsou zakladateli obecně prospěšné společnosti Posázaví. Barbora Čmelíková je její zaměstnankyní. Všichni tři mají za sebou velmi úspěšný měsíc. Každý z nich má dostat na své soukromé projekty po 1,2 milionu korun z evropských peněz.

Na tom by nebylo nic zvláštního. Jenže jejich projekty vybrala právě obecně prospěšná společnost Posázaví, tedy v podstatě oni sami. Ani jeden z účastníků na tom nevidí nic divného.

Lenka Rafaelová, Petra Benešová, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme