Izraelský premiér Američanům slíbil ústupky vůči Palestincům

Izrael nezruší projekt dalších 1 600 bytů pro osadníky ve východním Jeruzalémě, zároveň ale s jejich stavbou nezačne dříve než za dva nebo tři roky. Taková je podle diplomatických zdrojů podstata telefonátu, který měl večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu se šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu | Foto: en.netanyahu.org.il

Spojené státy po Izraeli požadovaly, aby zmrazil stavební projekt, který minulý týden vyvolal vážnou roztržku mezi oběma státy. Co všechno Netanjahu nakonec slíbil, nebylo zveřejněno.

Britský deník Guardian píše, že je to proto, aby si Netanjahu zachoval tvář. Za oficiálně oznámeným „budováním důvěry“ s Palestinci prý může být rušení silničních zátarasů na okupovaných územích a předání dalších oblastí pod palestinskou správu.

Podle amerického deníku Washington Post Netanhaju také slíbil, že budování nových domů v okupované části Jeruzaléma už nebude Izrael halasně oznamovat, jako se to stalo minulý týden.

Netanjahu v neděli odlétá do Spojených států na zasedání proizraelské lobbyistické organizace AIPAC. Podle tisku ho Clintonová varovala, že pokud do té doby neučiní zásadní ústupky, nesetká se Netanjahuem v Americe žádný důležitý politik.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme