Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů pořádá koncerty se skupinou Nezmaři

Spojení klasického orchestru s populární hudbou prakticky všech žánrů se stalo v posledních letech šlágrem, zejména u rockových skupin. Nevšední kulturní zážitek připravila také zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů s folkovou kapelou Nezmaři. Nápad na spolupráci vznikl asi před dvěma lety a vyšel ze strany Nezmarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína

Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína

„Byl jsem v té době šéfdirigentem Filharmonie v Českých Budějovicích a Nezmaři z Českých Budějovic pocházejí. My jsme dělali abonentní koncert jako filharmonie a oni dělali svůj folkový cyklus, takže jsme k sobě de facto měli blízko, co se týkalo koncertní síně. Ale jinak ne,“ vysvětlil první kontakt šéfdirigent Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně, Stanislav Vavřínek.

Skupina Nezmaři přišla s nápadem – když obě tělesa hrají v jednom prostoru, ale každé zvlášť – zkusit to jednou dohromady. Nejtěžší bylo dospět od prvního spontánního nápadu k samotné realizaci. Vytvoření partitur, aranží a instrumentací pro orchestr, zjistit jaká bude cílová skupina posluchačů a tak dále.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spolupráci Filharmonie B. Martinů ve Zlíně a skupiny Nezmaři hovořil šéfdirigent Stanislav Vavřínek

„Co se týká partitur, nebylo to nakonec tak složité, jak to vypadalo. Protože jsem oslovil známého skladatele a instrumentátora, Lukáše Sommera, který ač mladý, je velmi talentovaný. Pustil se do toho s vervou a práce mu trvala asi čtyři, pět měsíců,“ popsal v Ranním interview Radiožurnálu Stanislav Vavřínek začátek společného projektu.

Filharmonie Bohuslava Martinů má několik různých cyklů. Cyklus „A“ je vážná hudba – Beethoven, Mozart, Čajkovskij. Také cyklus „B“ hodně souvisí s vážnou hudbou. Cyklus „C“ je specializovaný na zvláštní projekty. Tím pádem spolupráce s Nezmary není vlastně pro zlínskou Filharmonii vůbec nic nového. V minulosti už pracovala například s Čechomorem.

Nikola Bojčev, Petr Král, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme