Poláci budou mít větší přístup k archivu komunistické státní bezpečnosti

Polský Sejm schválil změnu zákona o fungování Institutu paměti národa, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů. Nově by se měla organizace zbavit politického vlivu a lidé budou mít otevřenější přístup k svazkům někdejší státní bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský Sejm

Polský Sejm | Foto: Piotr VaGla Waglowski

Úplný přístup do archivu o fungování státní bezpečnosti budou mít i nadále pouze novináři a historikové. Každý občan ale bude moci nahlédnout do svého svazku, prohlédnout si originály dokumentů a nově uvidí také jména agentů, kteří na něj byli nasazeni.

Doposud byla totožnost příslušníků státní bezpečnosti v materiálech začerněna.

Velkou změnou ve fungování Institutu paměti národa je vytvoření apolitické rady, která bude dohlížet na chod organizace. Členy budou vybírat převážně akademické a vědecké instituce, tak aby se zabránilo zneužívání archivních dokumentů k politickým hrám.

Zastánci novely například argumentovali příkladem, kdy dva pracovníci Institutu vydali knihu o Lechu Walensowi a tvrdili, že byl agentem komunistické tajné policie.

Petr Vavrouška, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme