Policisté se na fotbalové stadióny vracet nebudou, rozhodli poslanci

Za bezpečnost na stadionech budou i nadále ručit pořadatelé. Policie bude na rizikových utkáních zasahovat jen v případě, že kluby situaci nezvládnou. Tak vypadá kompromisní návrh, který dnes schválili poslanci. Normu teď posoudí Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O zásahu rozhodnou policejní pozorovatelé po dohodě se zástupci klubu. Na jejich pokyn pak utkání přeruší rozhodčí.

Změnu uvítal ministr vnitra Martin Pecina. A to nejen jako prevenci násilí na stadionech. „Přesně víme, po kom budeme chtít peníze, pokud policie bude chtít zakročit. V několika případech totiž došlo k tomu, že jsme řekli, že má zaplatit majitel stadionu a provozovatel byl odlišný od majitele,“ vysvětlil.

Kdy bude pořadatel policejní zásah na stadionu platit, vysvětlil za autory návrhu poslanec ČSSD Karel Šplíchal: V případě, že chybuje, že nedodrží veškerá bezpečnostní opatření, tak policie si může nárokovat zaplacení zásahu.“

ČSSD původně požadovala, aby police hlídala každé utkání. Poslanci se ale nakonec přiklonili k pozměňujícímu návrhu bezpečnostního výboru, který zachovává strategii policejní reformy, jak ji prosadil exministr vnitra, poslanec ODS Ivan Langer.

fotbalový stadion | Foto: Jiří Hošek

Ten je s rozhodnutím sněmovny spokojený. „Jsem velmi rád, že byla zachována původní filosofie našeho boje proti diváckému násilí,“ uvedl.

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme