Psychiatrická léčebna Bohnice dopadla v hodnocení pacientů nejhůř ze všech zařízení podobného typu

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo kompletní výsledky výzkumu s názvem "Kvalita očima pacientů" za loňský rok. Zatímco u některých nemocnic se spokojenost pacientů blíží hranici 90 procent, jinde je hodnocení mnohem horší. V kategorii psychiatrických léčeben je na posledním místě ta nejznámější - pražské Bohnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrická léčebna Bohnice | Foto: Psychiatrická léčebna Bohnice

Souhrnná spokojenost pacientů s léčebnou je 67,3%. Pro zařízení je to, podle slov jeho ředitele, Martina Hollého, závažná informace. „Už teď tu zprávu analyzujeme, protože to, co je klíčem ke zlepšení, je podrobná analýza pod-spokojeností nebo pod-nespokojeností, abychom věděli, kam zaměřit naše snažení“ řekl pro Radiožurnál v Ozvěnách dne ředitel Hollý.

Spokojenost je – podle autora výzkumného projektu - vždy rozdílem mezi realitou a očekáváním. Pro vedení léčebny je důležité, že jde už o druhý ročník tohoto výzkumu a tím pádem existuje meziroční srovnání. Dá vyvozovat, že zařízení neboduje v dimenzích celkové spokojenosti, která hodně souvisí se stavebně-technickým stavem oddělení a s tím, čemu se říká hotelové služby ve zdravotnictví.

Hodnocení lékařů Psychiatrické léčebny Bohnice se v průzkumu, podle ředitele Hollého, zlepšuje. „Jako pozitivní prostor pro zlepšování vidím vztah sester k pacientům, kde došlo k meziročnímu poklesu. To si dokážeme vysvětlovat, nikoli omlouvat, tím, že systém řízení sester prošel v loňském roce změnami. A vždy chvíli trvá, než změna přinese pozitivní výsledek,“ myslí si Martin Hollý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová výsledky průzkumu přiblížila ve vysílání Rádia Česko

Ministerstvo je s výsledky spokojeno

Celkem bylo hodnoceno dvanáct psychiatrických léčeben. Nejlépe z hodnocení vyšly, podobně jako loni, psychiatrické léčebny Červený Dvůr, Bílá Voda a Kosmonosy. Na Rádiu Česko to řekla náměstkyně ministryně zdravotnictví pro zdravotní péči Markéta Hellerová.

Podle ní hodnocení kvality péče v psychiatrických zařízeních řízených přímo ministerstvem dopadlo v porovnání s jinými evropskými státy celkem dobře.

„Průměrná spokojenost v psychiatrických léčebnách na otevřených odděleních se pohybuje kolem 74 procent a na uzavřených odděleních kolem 64 procent. Jsou to vlastně průměrné spokojenosti, které odpovídají těm standardním dobrým výsledkům v Evropě, protože toto hodnocení je srovnatelné s evropskými průzkumy, takže určitě si nevedeme špatně,“ řekla náměstkyně Hellerová.

Do hodnocení kvality zdravotních služeb ve třiceti zařízeních, které přímo řídí ministerstvo, se během listopadu a poloviny prosince loňského roku zapojilo více než 26 tisíc pacientů. Hodnotili kvalitu služeb na více než pěti stech odděleních.

Ministerstvo má k dispozici nejen souhrnné výsledky za celá zařízení, ale také za každé oddělení, za hlavní profesní skupiny a za hlavní skupiny diagnóz či typy péče.


Marika Táborská, Helena Berková, Renata Mňuková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme