Slovenský prezident vrátí vlastenecký zákon parlamentu

Žáci a studenti na Slovensku nemusejí poslouchat před vyučováním hymnu. Sporný vlastenecký zákon prezident Ivan Gašparovič nepodepíše a vrátí ho do parlamentu. Oznámil to dnes odpoledne. Se samotným obsahem zákona ale prezident souhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo slovenského prezidenta

Sídlo slovenského prezidenta | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Prezident nikoho nepřekvapil, politologové čekali, že zákon vrátí. Vyzval ho k tomu premiér a ten má podle analytiků na prezidenta zcela zásadní vliv. Ivan Gašparovič ale dnes řekl, že byl rozmyšlený už dávno a nepotřeboval žádné doporučení od premiéra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s hlavním představitelem studentského odporu proti vlasteneckému zákonu natočil pro Odpolední Radiožurnál Lubomír Smatana.

Vlastenecký zákon tak musí parlament projednat znovu, ovšem do voleb se už s největší pravděpodobností nesejde a tak normu dostanou na stůl až nově zvolení poslanci. Nový parlament pak podle pozorovatelů vlastenecký zákon nepochybně změní.

Studenti jsou spokojeni


„Očekávat se to nedalo. Byla to loterie. Ale jsme nanejvýš spokojeni, že to nepodepsal,“ reagoval na prezidentské veto pro Radiožurnál Robert Miháli, který před deseti dny vedl studentský protest proti vlasteneckému zákonu.

„Cítil jsem potřebu nějak zasáhnout a zburcovat mladé lidi, aby jen tak nepřihlíželi a aby se proti tomu postavili,“ uvedl s tím, že akci většina učitelů i ředitelů škol podporovala.

Podle něj studenti, kteří nejsou spokojeni s politickou situací na Slovensku, již déle organizují různé akce. „Například za zrušení poslanecké imunity. A určitě budeme v různých akcích pokračovat,“ dodal.

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme