Komáři: létající očkovací jehly?

19. březen 2010

Na nemoci přenášené komáry každý rok onemocní miliony lidí. Japonští vědci ale přišli s myšlenkou, která roli komárů obrátila naruby. Z vektoru, který šíří infekci, se stala okřídlená injekční stříkačka, která proti nemocem naopak očkuje.

Komár, který štípne člověka, do ranky vypustí malé množství svých slin, které brání srážení krve. Japonští vědci se rozhodli pozměnit DNA komárů tak, aby ve slinách kromě antikoagulačních látek byly i molekuly, které vyvolávají tvorbu protilátek. Do komářího genomu vnesli geny, díky nimž se do slin komárů vylučuje protein SP15, který chrání před onemocněním leishmaniózou. Komáry pak vědci nechali hodovat na myších a sledovali, jak štípance ovlivní jejich imunitní systém. Zanedlouho po poštípání se v krvi myší objevily protilátky proti leishmanióze – což znamená, že vylepšené komáří sliny fungují jako očkování.

Hladiny protilátek byly nízké a zatím není jisté, jestli by myši skutečně ochránily před infekcí. Podle vědců je to ale otázka počtu komářích štípanců. Myši jich během celého pokusu dostaly asi 1500, ale člověk v tropech jich může za jedinou noc schytat víc než stovku. Navzdory tomu by se ale očkující komáři uplatnili jen ve veterinární medicíně. U lidí tento systém naráží na etické překážky: člověk musí před očkováním poskytnout informovaný souhlas. A to u komářího očkování nelze zajistit.

Zdroj: ScienceNow, Insect Molecular Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.