Války hmyzího spermatu

19. březen 2010

Královny některých druhů sociálního hmyzu si po celý život musí vystačit se zásobou spermatu z jediného svatebního letu. Při uchovávání cenného materiálu pak také musí zasahovat do konkurenčních bojů mezi spermatem jednotlivých samečků.

Královny jihoamerických mravenců-farmářů žijí až 20 let a nakladou miliony vajíček. Při jejich oplození ale využívají zásobu spermatu z jednoho jediného dne páření, během kterého královna kopuluje s desítkami samečků. Jejich semennou tekutinu uchovává ve svém těle a během let z ní postupně odebírá spermie potřebné k oplození vajíček. Dánští výzkumníci mravence studovali na americkém Smithsonian Tropical Research Institute a zjistili, že v zásobárně spermií mezitím zuří tichá válka.

Hned po oplození samičky se mezi spermatem od různých samečků rozhoří konkurenční boj, při kterém spermie soupeří o možnost oplodnit vajíčka. V boji se využívají především chemické zbraně: jak vědci zjistili, semenná tekutina každého samečka obsahuje takové látky, které poškozují a zabíjejí spermie jiných samečků. Do boje se ale zapojuje i královna, která se snaží zabránit ztrátám cenných spermií a produkuje látku, která poškozující účinky „chemických zbraní“ samečků tlumí. Stejný mechanismus jako u mravenců podle vědců existuje také u druhů včel, jejichž královna se páří jen jedenkrát za život.

Zdroj: NewScientist, Smithsonian Tropical Research Institute

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio