Nově objevený bratranec velociraptorů

19. březen 2010

Dvojice postgraduálních studentů objevila v Mongolsku dosud neznámý druh dravého dinosaura, který je příbuzný slavným velociraptorům.

Nový druh dostal jméno Linheraptor exquisitus a podle paleontologů je to první téměř kompletní fosilie tohoto typu dinosaura, jaká se v mongolské poušti Gobi našla od roku 1972. Fosilii objevili studenti z George Washington University a University College London v 75 milionů let staré vrstvě hornin. Linheraptor patří mezi dromaeosaury – dravé teropodní dinosaury, kteří se stavbou těla podobali ptákům. Na délku měřil 2,5 metru a vážil asi 25 kg. Stejně jako jeho známější příbuzný velociraptor, i Linheraptor měl na zadních nohách dlouhý dráp, který snad používal při lovu kořisti. Paleontologové předpokládají, že jeho kořistí mohli být malí rohatí dinosauři příbuzní triceratopsům.

V rámci rodiny dromaeosaurů je Linheraptor nejvíce příbuzný jinému nedávno objevenému mongolskému druhu – Tsaagan mangas. Tento dinosaurus byl mnohem primitivnější než velociraptor, zatímco Linheraptor je jakýmsi přechodným stádiem. Vědci proto předpokládají, že jim nový objev pomůže rekonstruovat vývojový strom dromaeosaurů.

<object width="640" height="385"><param value="https://www.youtube.com/v/kJ6cvhVikjA&hl=cs_CZ&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/kJ6cvhVikjA&hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>


Zdroj: George Washington University, University College London, Zootaxa

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.