Praha chce oddlužit Kongresové centrum, prodá proto pozemek

Pražský magistrát chce oddlužit Kongresové centrum, které je zatíženo dluhy ve výši zhruba 2,2 miliardy korun z doby, kdy prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Město Praha si chce ponechat hlavní kongresovou budovu a pozemky, hotel a byznys centrum prodat. Jejich cena se odhaduje na 1,1, miliary korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongresové centrum

Kongresové centrum | Foto: Jan Rosenauer

Radní Milan Richter upřesnil, kdy bude o budoucnosti kongresového centra jasno: "Poběží soutěž, jejíž uzavření bude 21.května tohoto roku. Slibujeme si od toho, že najdeme řešení, jak oddlužit Kongresové centrum, které bylo zadluženo v roce 2000 a zároveň jak zachovat tu hlavní budovu v majetku města aby sloužila pro účely kongresové turistiky."

Přehrát

00:00 / 00:00

Radní Milan Richter o připravovaném prodeji pozemků pod Kongresovým centrem.

Stoprocentním vlastníkem centra je zatím hlavní město Praha a na letošní splátku dluhu už uvolnilo 100 milionů korun. Stejnou částku přidá magistrát a na zbytek si město vezme překlenovací úvěr. Radní Milan Richter vysvětluje, jak bude město ve věci kongresového centra postupovat dál:

"Vypisujeme výběrové řízení, jehož částí je návrh té restrukturalizace, ale zároveň realizace. Chceme, aby za nás někdo převzal závazky, aby si případně vzal zbytný majetek - tedy budova hotelu, pozemky a business centra - a nám zůstala očištěná budova bez dluhového zatížení."

Vznik a likvidace dluhu

Ředitel Kongresového centra Michal Kárník si myslí, že z majetku je možné odprodat cokoliv, co nepotřebuje centrum k pořádání kongresů. Dodává, že hlavní příčinou zadlužení je rekonstrukce pro potřeby zasedání Měnového fondu v roce 2000:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Kongresového centra Michal Kárník popisuje plány oddlužení.

"Původní dohoda byla taková, že se na těch zhruba tří miliardových rekonstrukcích bude podílet stát a ČNB spolu s Prahou. Dohromady i s úroky to nakonec bylo 4,7 miliardy korun. 2,2 miliardy korun jsme z vlastní činnosti už uhradili."

Podle Kárníka hospodaří Kongresové centrum velmi dobře a může i dlouhodobě dosahovat zisku. "Nemám v této době ještě auditovanou účetní závěrku, nicméně čistý zisk je zhruba 70 milionů."

Kongresové centrum musí Komerční bance splatit své dluhy do konce roku 2014.

Jan Herget, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme