Seznamy nejhledanějších zločinců světa

Usáma Bin Ládin a Semjon Mogilevič jsou dvě jména ze seznamu 10 nejhledanějších osob americkou justicí. Americký úřad pro vyšetřování FBI ho sestavuje už šedesát let. Za tu dobu se z dokumentu stala téměř veřejná instituce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FBI

FBI | Foto: CNN

"FBI potřebuje vaší pomoc při hledání Joe Louis Saenze, obviněného ze znásilnění, vražd a únosů," tak začíná jeden z videoklipů, které Americký úřad pro vyšetřování zveřejňuje nejenom na svých internetových stránkách, ale také na YouTube, na Facebooku, Twitteru a dalších aplikacích.

Přehrát

00:00 / 00:00

FBI-10 nejhledanějších.mp3

Joe Louis Saenz je natolik prominentním zločincem, že se dostal až na seznam deseti nejhledanějších osob, který FBI sestavuje už 60 let. David Johnson šéfuje v FBI sekci pro násilný zločin. V rozhovoru pro Český rozhlas vysvětlil, že se na seznam dostanou jen ti opravdu nejnebezpečnější:

"Vůbec prvním mužem na seznamu byl Thomas James Holden, hledaný pro vraždu. Dnes na něm najdete mimo jiné Usámu Bin Ládina. V šedesátých letech to byl třeba také James Earl Ray, který spáchal atentát na Martina Luthera Kinga, nebo Ramzí Júsef odpovědný za první teroristický útok na Světové obchodní centrum v roce 1993."

"Je tam prostě pestrá směs těch nejnebezpečnějších lidí na útěku," dodává šéf sekce FBI pro násilný zločin.

První myšlenka na veřejný seznam

Inspirací k sestavení takového dokumentu byl původně nápad reportéra agentury UPI. Požádal FBI, aby pro jeho zamýšlený článek dala dohromady desítku těch nejhorších tvrďáků, které agenti úřadu hledají po celé zemi.

Reportáž přebraly noviny a a některé ji vytiskly i s fotgrafiemi hledaných na první straně. Tehdejší ředitel FBI John Edgar Hoover si uvědomil, že je to užitečná pomůcka pro spolupráci s širkou veřejností. Seznam je od té doby neustále doplňovaný a obměňovaný.

"Celkem pracujeme v FBI na případech více než 3 tisícovek lidí hledaných kvůli vážným zločinům. Když se na seznamu těch deseti nejhledanějších uvolní místo, tedy když někoho dopadneme, nebo víme že zemřel, vyzveme regionální kanceláře, aby nominovaly kandidáty," vysvětluje David Johnson a dodává:

"Obvykle dostaneme jména 25 až 50 osob. My v sekci pro násilný zločin vybereme 3 až 5 těch, které nám připadají nejnebezpečnější. Pak to jde do kanceláře náměstka a konečný výběr je na rozhodnutí ředitele FBI."

Historie seznamu nejhledanějších osob

Celkem se za šest desítek let na seznamu vystřídalo 494 osob. Jen 8 z nich byly ženy. Zločiny těch nejhledanějších se měnily s dobou. V 50. letech to byli například bankovní lupiči, v 60. letech radikální aktivisté. Později bossové organizovaného zločinu, sexuální maniaci, sérioví vrazi a finanční podvodníci velkého kalibru. 94% z nich agenti FBI dopadli.

"Pomoc veřejnosti je pro úspěch seznamu velmi důležitá, o tom není pochyb. Informace od běžných občanů vedly k zatčení 152 z celkem 463 zatčených. To znamená, že pomoc veřejnosti byla klíčová asi ve třetině všech případů," říká David Johnson.

FBI a Česko

FBI zařazuje mezi nejhledanější zločince často i cizince. Teď je mezi nimi pochopitelně například Usáma Bin Ládin nebo Ukrajinec Semjon Mogilevič. Dobrou známkou pro Českou republiku je, že mezi top zločinci není žádný zástupce našich krajů.

Šéf sekce pro násilný zločin proto s úsměvem dodává: "Vlastně proto nemůžu ani komentovat spolupráci s českými vyštřovateli. Protože aspoň v mé specializici jsme je nepotřebovali žádat o pomoc."

Vít Pohanka, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme