Loni skončilo svou činnost deset procent českých hospod

Na české hospody přišly zlé časy. Profesní sdružení restauratérů tvrdí, že zákazníků ubylo tak dramaticky, že během uplynulého roku muselo zavřít až deset procent hospod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Pivo | Foto: Jan Rosenauer

Přesný počet zavřených hospod ale Asociace hotelů a restaurací nezná. Podle jejího prezidenta, Pavla Hlinky, je na vině rušení restauračních zařízení zvyšování DPH, zvyšování spotřební daně na pivo a snižování příjmů obyvatelstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nízké spotřebě piva diskutovali v Ozvěnách dne Pavel Hlinka a Jan Kočka.

"Problém se netýká jen pivnic. Nejde o to, že by klesala spotřeba piva, klesá jen spotřeba drahého piva, " vysvětluje Hlinka a dodává, že poptávka klesá v momentě, kdy mají lidé nižší příjmy a začnou šetřit.

"Hospodští si sice mohou dovolit zdražit pivo tak aby pokryli zvýšení spotřební daně, ale v tom momentě dopadnou tak, že spotřeba a návštěvnost ještě více klesne."

Sázet na originalitu

Šéf internetového magazínu Světpiva.cz, Jan Kočka, ale podotýká, že existují i různé hospody, které se navzdory tomu všemu nemusejí bát ani dnes: "Jsou zde hospody, které točí různá piva. Dojíždějí si do malých pivovarů a nabízejí pestrou nabídku 4-5 různých piv."

"S ekonomickou krizí souvisí i menší turistika. Podle některých zdrojů turisté zkonzumovali 15-20% celkové spotřeby piva," ukazuje na další faktor snížené spotřeby Jan Kočka.

Podle Pavla Hlinky nebude mít krize ani vedlejší ozdravný účinek, tedy přežití jen těch nejlepších restauratérů: "Přežijou spíše ti nejhorší. Ti, co platí lidi pod stolem, co neplatí daně, místo toho aby se zabývali tím, co a jak prodávat, přežijou lépe než ti poctiví."

Jan Kočka je ve svém názoru mírnější: "Záleží na lokálních podmínkách. Když budete mít na vesnici dvě hospody, tak prostě jedna přežije, druhá ne. A nemusí být zákonitě lepší. Je tam mnoho faktorů."

Zuzana Walterová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme