Modernizace Prunéřova se protahuje, rozdělila i politiky

Modernizace uhelné elektrárny Prunéřov, kvůli které Jan Dusík rezignoval na post ministra životního prostředí, stále nemá jasné obrysy. Klíčovou roli v Dusíkově rozhodování sehrál posudek norské společnosti DNV, která konstatovala, že návrh na modernizaci neodpovídá požadavkům na čistou účinnost a limitům oxidu uhelnatého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Prunéřov.

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

Dusík řekl, že nemůže s klidným svědomím vydat kladné či záporné stanovisko. Na základě posudku firmy DNV chtěl žádat elektrárenskou společnost ČEZ, aby připravila novou variantu modernizace, nebo kompenzační opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posuzování modernizace Prunéřova hovořili v Ozvěnách dne Radiožurnálu ministr obchodu a průmyslu Vladimír Tošovský a manažer ČEZ Václav Matys

Premiér Jan Fischer takový postup neakceptoval. Podle něj na další zvažování už není čas a rozhodnutí EIA nelze odkládat. S tím souhlasí i ministr a průmyslu Vladimír Tošovský.

“Na to je i zákon o posuzování vlivu na životní prostředí, jsou tam určitě nějaké lhůty. Rozumím tomu, že to není jednoduché rozhodnutí, že si pan ministr Dusík vyžádal další posudky, ale jsme přesvědčen, že je důležité, aby ministerstvo nějaké rozhodnutí vydalo,“ uvedl Tošovský ve vysílání Radiožurnálu.

Šéf zelených: Ministr musí žádat více variant

Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky rozhodnutí o modernizaci Prunéřova zdržuje sama společnost ČEZ tím, že odmítla předložit více variant řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Strany zelených Ondřej Liška byl hostem pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu

„To je naprosto standardní postup při hodnocení EIA. Firma ČEZ se pokusila tuto praxi obejít tím, že představila pouze jedinou variantu, a to navíc tu, která neobsahuje nejlepší dostupnou technologii,“ podotkl Liška.

Další varianty modernizace podle něj po ČEZ žádali už předchozí ministři životního prostředí, což společnost neudělala. Dusík tak byl nucen posuzovat jednou možnost, proto Liška považuje jeho postup za správný.

“Jedině ČEZu může vadit to, že ministr životního prostředí chtěl ještě získat další čas na to, aby mohl získat materiály o jiných variantách, které by byly kvalitnější a šetrnější. Vzhledem k tomu, že tento prostor od pana premiéra nedostal, tak rezignoval,“ doplnil Liška.

S premiérem dnes předseda zelených na společné schůzce o žádném jménu Dusíkova nástupce nemluvil, jednání budou pokračovat v pondělí. „Jakýkoliv příští ministr životního prostředí, ať už bude nominován kýmkoliv, bude nucen řešit stejné dilema, to znamená vyzvat ČEZ k tomu, aby dal variantní řešení s lepší technologií, anebo mu dát zamítavé stanovisko,“ zdůraznil Liška.

ČEZ hájí svou variantu

Energetická společnost ČEZ dnes reagovala, že zpráva firmy DNV, podle které projekt modernizace Prunéřova nesplňuje požadavky na použití nejlepší dostupné technologie, byla jednostranná a nepřinesla nic nového.

“Varianta, kterou ministerstvo životního prostředí má, je z pohledu specifických podmínek v lokalitě Prunéřov tou nejlepší a věřím, že o tom následně přesvědčíme i ministerstvo životného prostředí,“ hájí navrhovaný projekt rekonstrukce manažer útvaru na přípravu tuzemských investic ČEZ Václav Matys.

Zpráva i její prezentace podle něj vyvolávají pochybnosti, zda měl hodnotitel od ministerstva životního prostředí k dispozici všechny podklady.

“Je zvláštní, že několik hodin před konáním tiskové konference, kterou svolalo ministerstvo životního prostředí, se k závěrům vyjadřují nevládní organizace. Tak, jak byly prezentovány závěry hodnotící zprávy DNV, tak nám závěry dávají oprávněnou obavu, že nejspíš ministerstvo nepředalo všechny námi objektivně poskytnuté informace společnosti DNV,“ podotkl Matys.

Dusíka kritizuje i Svaz průmyslu a dopravy

Postup Jana Dusíka kritizuje i Svaz průmyslu a dopravy. Upozorňuje na to, že ministerstvo životního prostředí mělo rozhodnout o procesu EIA na rekonstrukci elektrárny Prunéřov II už dávno. Ministrovu rezignaci svaz chápe jako součást předvolební kampaně Strany zelených.

„Součástí posuzování vlivu na životní prostředí rozhodně není uplatnění nejlepších dostupných technik a hodnocení tohoto uplatnění. Zaštiťovat se tím, že něco je, něco není nejlepší dostupná technika, je nemístné a skoro bych to nazval politickým vydíráním,“ uvedl člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Josef Zbořil.

Podle stanoviska svazu Dusík neustálým protahováním rozhodování pod záminkou nutnosti dalších analýz způsobuje škody dodavatelům připravované rekonstrukce elektrárny, kteří v dnešní ekonomické situaci naléhavě potřebují nové zakázky.

Ve hře jsou miliardy

Jak v Ozvěnách dne Radiožurnálu připomněla ekonomická redaktorka deníku Mladá fronta Dnes Jana Klímová, poslední vývoj dění, tedy zpráva společnosti DNV a rezignace ministra Dusíka, je pro ČEZ velkou komplikací, především finanční.

Přehrát

00:00 / 00:00

O modernizace Prunéřova hovořila v Ozvěnách dne Radiožurnálu ekonomická redaktorka MF Dnes Jana Klímová

“Jde o zakázku za 25 miliard korun, tudíž nepochybně musí počítat s objednáním technologie, což se v energetice dělá několik let dopředu, zajistit si financování a tak dále. Další věc je, že to nepůsobí dobře, takže je to určité reputační riziko,“ uvedla Klímová.

Staré uhelné elektrárny, jako je Prunéřov, jsou podle ní pro ČEZ velice ziskové. „Odebírají uhlí ze severočeských dolů, které jsou vlastněny ČEZem, takže tam je více propojení. Tato elektrárna je také důležitým výrobcem tepla, který zásobuje domácnosti v Chomutově a v Kadani,“ doplnila.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme