British Airways létají na 60 procent, zaměstnanci stávkují

Palubní personál British Airways vstoupil do prvního dne třídenní stávky. Ještě několik hodin před jejím začátkem se uskutečnilo další z řady jednání mezi vedením letecké společnosti a odborovým svazem, odvrátit protest proti úsporným opatřením aerolinek ale nedokázalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Stávka začala o půlnoci, úplně bez palubního personálu ale British Airways nejsou. Firma oznámila, že plánuje přepravit přibližně 60 procent svých zákazníků, což je přibližně 45 tisíc lidí každý den. Lety se uskuteční díky mnoha zaměstnancům, kteří se stávkou nesouhlasí stejně jako díky těm, kdo se přihlásili do zácviku služby palubních posádek aby stávkující nahradili.

Očekává se zpoždění nebo zrušení až třetiny letů, včetně těch z Prahy. Podle informace Britských aerolinií stávkou vůbec nemá být postiženo letiště Londýnské City a rovněž se mají uskutečnit všechny dálkové lety z Gatwicku. Relativně nejvíc zrušených letů se očekává na londýnském letišti Heathrow.

Šéf British Airways označil stávku za cynický útok, zatímco vůdce odborové organizace palubního personálu firmu nařkl, že se nechce domluvit, ale válčit.

Analytici odhadují, že společnost už kvůli stávce přišla o více než 25 milionů liber kvůli zrušení letenek a nákladům na vytvoření náhradního letového řádu.

Jitka Malá, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme