Opozice v Rusku odstartovala protivládní protesty

Ruská opozice odstartovala den protestů proti vládě Vladimira Putina. Demonstrace jsou ohlášeny nejméně ve čtyřech velkých městech. Ruské ministerstvo vnitra se rozhodlo do akce nasadit tisíc policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Napříč Sibiří: Irkutsk - MHD

Napříč Sibiří: Irkutsk - MHD | Foto: Petr Jansa

Jako první demonstrovala opozice ve Vladivostoku na Dálném východě, několik set lidí během úřady povolené manifestace žádalo rezignaci vlády premiéra Vladimira Putina a také regionálních lídrů.

V Kaliningradu většina opozičních uskupení svůj protest pod tlakem úřadů sama odvolala. I tak se odhaduje, že do ulic vyjde až 10 tisíc lidí. Velká demonstrace se očekává i v Irkutsku na Sibiři.

Opozice hodlá vyjít do ulic i v Moskvě - několik akcí úřady v hlavním městě ale nepovolily a očekává se, že by mohly skončit střetem s policií.

V Rusku roste počet lidí nespokojených s tíživou ekonomickou a sociální situací. Podle posledních průzkumů narůstá i množství obyvatel ochotných aktivně se účastnit protestních akcí.

Opozice ale zůstává rozdrobená a mnozí proto zpochybňují, zda protesty mohou znamenat pro vládu větší výzvu.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme