Preventivní vlak varuje před zbytečnými tragédiemi na železnici

Při nehodách na železnici loni zemřelo 214 lidí. Nejčastější příčinou bylo neopatrné přecházení přes koleje a nepozornost na železničních přejezdech. Varovat hlavně mladé lidi před riskantním chováním je cílem preventivního vlaku, který dnes vyjíždí z Jihlavy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda osobního vlaku s kamionem na železničním přejezdu v Kolíně.

Nehoda osobního vlaku s kamionem na železničním přejezdu v Kolíně. | Foto: Drážní inspekce

Nepozornost, nedočkavost, ale často i frajeřina si každý rok vyžádají stovky lidských životů. Návštěvníkům preventivního vlaku poví svoje zkušenosti přímo z terénu třeba lidé z Drážní inspekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt preventivního vlaku přiblížil ve vysílání Radiožurnálu redaktor Jan Herget

„Nejčastěji lidé na železnici umírají proto, že přebíhají koleje nebo po nich dokonce chodí, přitom jim to zakazuje zákon,“ potvrzuje mluvčí inspekce Jan Kučera.

„Musíme si uvědomit, že vlak jede rychlostí až 160 kilometrů v hodině, to znamená, že za deset sekund ujede až 500 metrů. Člověk přijde ke trati, podívá se vlevo, vpravo, zjistí, že nic nejede, a než přes koleje stihne přejít, tak přijede vlak, který nebyl vidět,“ dodává Kučera.

Pro smrt nebo těžké popáleniny si teenageři chodí také na střechy vagónů. Často nevědí, že v troleji je napětí až 25.000 voltů a výboj může zasáhnout člověka i v metrové vzdálenosti od troleje.

'Nebát se první pomoci'

Jak takové případy končí, uvidí návštěvníci vlaku na fotkách a videozáznamech, ze kterých jde opravdu mráz po zádech.

K prevenci patří také první pomoc, kterou si každý vyzkouší ve speciálním vagónu. Jak zdůrazňuje záchranář Karel Šimr, zvlášť pro děti je to dobrá zkušenost:

„Aby si hlavně takříkajíc sáhli, aby se nebáli položit ruku do rány, ze které stříká krev, aby se nebáli to čímkoliv zastavit, aby se pokusili o masáž srdce. Opravdu jde o to nebát se, nejhorší je neudělat nic.“

Preventivní vlak zastaví ve Znojmě, v Břeclavi, v Uherském Hradišti a skončí v pátek ve Zlíně. Přijít může každý a vstup je zdarma. Organizátoři projektu věří, že i kdyby jejich úsilí zachránilo jen jediný lidský život, má taková práce cenu.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme