Jak otrávit bakterie tuberkulózy?

Vědci zřejmě našli Achillovu patu rezistentních bakterií tuberkulózy. Ani ty nejodolnější nedokážou vzdorovat otravě, kterou si samy způsobí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rentgen plic - tuberkulóza

Rentgen plic - tuberkulóza | Foto: United States Department of Health

Bakterie Mycobacterium tuberculosis každý rok zahubí asi 2 miliony lidí. V posledních desetiletích se mezi kmeny bakterií tuberkulózy objevují extrémně rezistentní formy, které se pomocí dostupných léků nedají eliminovat. Při hledání Achillovy paty bakterií tuberkulózy se vědci z Albert Einstein College of Medicine zaměřili na enzym GlgE, který je podle dřívějších studií nezbytný pro růst bakterií. V lidském těle se žádná podobná molekula nevyskytuje, což znamená, že pokud by na enzym zacílila nová léčiva, nehrozily by vedlejší účinky.

Enzym GlgE je součástí enzymatické dráhy, kterou bakterie převádějí cukr trehalózu (složený ze dvou molekul glukózy) na delší řetězce sacharidů alfa-glukanů. Ty představují životně důležitý „stavební materiál“ pro buněčné struktury. Pokud se enzym GlgE zablokuje, neznamená to jenom, že bakteriím začnou chybět alfa-glukany. V bakteriálních buňkách se také začne hromadit meziprodukt enzymatické dráhy: cukr maltóza-1-fosfát. Nakonec dosáhne toxické úrovně, která poškozuje DNA. Bakterie tuberkulózy se tak sama otráví a uhyne.

Nová strategie podle vědců funguje jak na Petriho miskách, tak u pokusných myší infikovaných bakteriemi tuberkulózy. Vědci navíc zjistili, že zablokování dráhy alfa-glukanů se dá ještě „pojistit“ inaktivací dalšího enzymu Rv3032. Kombinace blokátorů obou enzymů by podle nich mohla být extrémně účinná, což znamená, že by po sobě nemusela zanechat žádné živé bakterie, u kterých by se mohla rozvinout rezistence.

Zdroj: Albert Einstein College of Medicine

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme